Policajný zbor aj tento rok upozorňuje občanov na najhľadanejšie osoby v rámci vianočnej kampane

0
946
Ak máte akékoľvek informácie kontaktujte políciu.

Policajný zbor aj tento rok upozorňuje občanov na najhľadanejšie osoby v rámci vianočnej kampane, ktorej cieľom je pútavo a masovo zaujať verejnosť s úmyslom získania informácií vedúcich k ich vypátraniu.

Po minuloročných vianočných pohľadniciach virtuálne odoslaných najhľadanejším osobám Policajný zbor spúšťa opäť kampaň spätú s najkrajšími sviatkami roku. Polícia každý deň uverejní na svojej sociálnej sieti postupne šesť mužov a jednu ženu, ktorí sa dostali na pomyselný zoznam najhľadanejších osôb. Časť z nich je už odsúdená na vysoké tresty odňatia slobody, u menšiny právoplatné rozsudky síce ešte nepadli, no trestnému konaniu sa zámerne vyhýbajú. Niektorých z nich považujeme nebezpečenstvo aj pre svoje súčasné okolie, kde sa ukrývajú.

Tento rok bude hlavným motívom kampane virtuálna pozvánka k štedrovečernému stolu. Fiktívna večera bude organizovaná na adrese Chorvátska 5, Bratislava, čo predstavuje sídlo Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody.

Vtipné spracovanie serióznej témy bolo vybrané z dôvodu potreby oslovenia čo najväčšieho publika – užívatelia sociálnych sietí organicky zdieľajú, komentujú a reagujú na statusy, ktorých súčasťou je humorná zložka. Štandardné texty písané formálnym štýlom si nedokážu získať porovnateľnú pozornosť. Obzvlášť v prípade statusov o hľadaných osobách platí, že ak budú masovo zdieľané, automaticky sa dostanú k veľkému publiku, čím sa úmerne bude zvyšovať šanca, že sa medzi čitateľmi nájde občan, ktorý disponuje informáciami o hľadanej osobe a tie na základe zverejneného statusu poskytne polícii. Nie je totiž výnimočné, že hľadané osoby žijú pod zmenenou identitou a výzorom, vďaka čomu ich susedia či kolegovia netušia, že sa v ich okolí pohybuje. To sa môže zmeniť, ak sa k nim dostane status s exaktnými informáciami a oni si uvedomia pravú identitu „tajomného“ suseda.

Minuloročná vianočná kampaň priniesla pozitívny výsledok, keď na základe zverejneného statusu boli získané informácie k vtedy dlhoročne nezvestnému Henrichovi Sz., členovi gangu takáčovcov. Muž bol vďaka nim zatknutý.

Dávame aj do pozornosti web https://eumostwanted.eu/sk, na ktorom sa nachádzajú najhľadanejšie osoby zo strany členských štátov Europolu. Slovensko „zastupuje“ Róbert Okoličány. Nie je vylúčené, že hľadané osoby z iných štátov sa môžu ukrývať na našom území, preto je spolupráca so všímavou verejnosťou vždy veľmi vítaná.

Na fotke je hľadaný Boris Drevenák, ktorý sa spreneveril ako policajt a pracoval pre mafiu. Ak máte akékoľvek informácie o osobe kontaktujte políciu. Ostatné osoby si môžete pozrieť na Facebooku Polícia Slovenskej republiky.

 

-BA- zdroj a foto: FB Polícia Slovenskej republiky

ZANECHAŤ ODPOVEĎ