Pomelo

0
2285
Pomelo môžete pridať aj do jogurtu.

Pomelo je najväčším citrusovým plodom. Pochádza z juhovýchodnej Ázie. Je niečo medzi pomarančom a grapefrui­tom, aj keď sa chuťou od nich odlišuje.

   Vysoký obsah vitamínu C v tomto plode pomáha pri liečbe zápalu močových ciest, napomáha strebávanie železa v tele. V zimnom období blahodarné pôsobí na imunitu, pomáha predchádzať zápalom, infekciám, prechladnutiu, kašľu či pľúcnym komplikáciám. Vitamín C pomáha zlepšiť stav pokožky, bojuje s únavou a proti pigmentovým škvrnám.
   Pomelo má vysoký obsah draslíka, preto udržuje hustotu kostí a zabraňuje osteoporóze a pomáha znižovať tlak. Pomáha aj pri otrave alkoholom.
   Vďaka vysokému obsahu vlákniny pri pravidelnom užívaní pomáha odstraňovať zažívacie problémy. Jedlá časť obsahuje 25 % dennej dávky vlákniny, ktorá je dôležitá pre plynulý pohyb čriev. Taktiež zabraňuje tvorbe hemeroidov a rakovine hrubého čreva.
Obsahuje veľmi málo kalórií, tuku, sodíka a cholesterolu. Zároveň je zdrojom vody, preto sa odporúča pri diétach a snahe o zníženie „zlého“ cholesterolu či pri prevencii pred srdcovými chorobami.
   V čínskej medicíne sa využíva aj pomelová kôra. Je bohatá na bioflavonoidy, ktoré znižujú riziko rakoviny pankreasu, čriev a prsníka.
Tip navyše: Pomelo je výborné s bielym jogurtom a sypanými müsli. Alebo ho pridajte do šalátu a ten získa exotickú chuť. Môžete ho skombinovať aj s uhorkou, rajčinami a praženou šalotkou. -DV-, foto: archív

ZANECHAŤ ODPOVEĎ