Sterilizácia je pre psy prospešná

0
3350
Sterilizácia psa je aj prevencia pred niektorými ochoreniami.

Radí vám veterinár

Chovatelia mávajú často veľkú dilemu, či sterilizovať alebo nesterilizovať svojho psíka. Stretávame sa s mnohými otázkami typu: Neublížim tým psíkovi? Neriskujem jeho zdravie, nebodaj jeho život? A keď už sa rozhodnem sterilizovať ho, aký spôsob je správny? Tak ako to je, pán doktor?

   Na otázku „Sterilizovať alebo nesterilizovať?“ by som odpovedal asi nasledovne: pokiaľ nie som chovateľ, ktorý sa snaží množiť svoje psíky, jednoznačne som za kastráciu. Pýtate sa prečo? Má to viac pozitív. V prvom rade, pokiaľ sučka nebude mať šteniatka, hrozí vo veku okolo 8 rokov jej života závažné ochorenie (až u 80 %) pyometra, ktoré pri neskorej diagnostike môže končiť smrťou. U  sučiek sa pravidelne objavuje takzvaná pseu­dogravidita, eventuálne pseudolaktácia, čo je jednak nepríjemné pre psíka, ale aj pre chovateľa. Aj toto môžeme elegantne vyriešiť sterilizáciou. Tá je zároveň preventívnou operáciou proti tvorbe nádorov mliečnej žľazy, a, samozrejme, aj nádorov vaječníkov, maternice, krčka maternice. 
   Chovateľ nevykastrovanej sučky sa musí minimálne dvakrát do roka obávať, či náhodou pri „venčení“ nedôjde k rýchlej známosti. Musí sa starať o hygienu sučky a okolia, nebodaj ak ide na dovolenku a chce niekam umiestniť hárajúceho sa psíka. Sterilizácia vie vyriešiť aj tieto problémy, sterilizácia je vhodné riešenie.

Sterilizácie je zároveň preventívnou operáciou proti tvorbe nádorov mliečnej žľazy.

   Na otázky o bezpečnosti zákroku môžem odpovedať iba na základe skúseností z nášho pracoviska. Sterilizácia je chirur­gický zákrok, ktorý sa robí v celkovej anestézii. Aby sme vykonali bezpečnú anestéziu, spravíme predanesteziologické vyšetrenie, ktoré spočíva v klinickom, biochemickom a  vyšetrení. Až na základe vyšetrení sa rozhodneme o zrealizovaní anestézie. U nás na Veterinárnej klinike Žilina vykonávame celkovú inhalačnú anes­téziu, počas ktorej pacienta stabilizujeme a permanentne monitorujeme parametre, ako sú množstvo kyslíka v krvi, dych, tlak, výkon srdiečka a teplota. Po zákroku je pacient hospitalizovaný a preberaný u nás, až po úplnom prebratí je odovzdaný majiteľom. Na našom pracovisku robíme dva spôsoby sterilizácie. Prvý je takzvaná štandardná sterilizácia s rezom v strede „brucha“. Druhý spôsob je laparoskopická sterilizácia, ktorú sme ako prvé pracovisko v regióne zaviedli pred niekoľkými rokmi. Pri tomto chirurgickom zákroku je chirurgický prístup vykonaný cez dva otvory s veľkosťou iba 1 cm. S pomocou chirurgických nástrojov sa odstraňujú vaječníky.
   Skúsme teda porovnať výhody a nevýhody štandardnej a laparoskopickej kastrácie. Laparoskopická kastrácia je chirurgický zákrok, pri ktorom minimalizujeme rez, čo znamená menšiu bolesť pre pacienta, malá rana znižuje riziko infekcie a následne pacient nemusí užívať dlhodobo antibiotiká ani lieky od bolesti. Z pohľadu chirurga laparoskopická kastrácia prináša nasledovné výhody: lekár vidí orgány v brušnej dutine niekoľkonásobne zväčšené a môže počas zákroku vizuálne skontrolovať vnútrobrušné orgány. Chirurgický zákrok je vedený pod stálou kontrolou zraku, vaječníky sa odoberajú pomocou špeciálnych nožníc, ktoré dokážu strihať bez krvácania, čo znamená žiadne cudzorodé látky na podväzovanie vaječníkov. Operačné rany sa uzatvárajú iba jedným stehom, poprípade lepidlom, a tak je následne uľahčená pooperačná starostlivosť pre majiteľa. Nemusí sa báť, či sa nerozpadne rana, nevznikne hernia atď. Keď to teda zhrniem, laparoskopická sterilizácia prináša vyššiu bezpečnosť, menej bolesti pre psíka a menšiu starostlivosť o pacienta z pohľadu majiteľa.


MVDr. Juraj Paluš
Foto: archív autora

ZANECHAŤ ODPOVEĎ