ŽILINA: Viceprimátormi mesta sa stali Ján Ničík a Martin Kapitulík

0
353
Viceprimátori Žiliny Martin Kapitulík a Ján Ničík.

Dnes už oficiálne, viceprimátormi v Žiline sa stali kníhkupec Ján Ničík a ekonóm Martin Kapitulík.

Už dlhšie sa vo verejnosti skloňovali dve mená kandidátov na viceprimátorov mesta Žilina, dnes 20. 1. 2023 primátor Peter Fiabáne si vybral svojich zástupcov – kníhkupca Jána Ničíka a ekonóma Martina Kapitulíka, radnica dnes o tom informovala na tlačovej besede.

Ján Ničík.

Ján Ničík (53) – pochádza zo Žiliny. Vyštudoval Stavebnú fakultu na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Viac ako tridsať rokov pôsobí ako kníhkupec. Od roku 2014 vedie spolu s kolegami kníhkupectvo Artforum v Žiline. Je dlhoročným poslancom Mestského zastupiteľstva v Žiline za volebný obvod Hájik. Zároveň pôsobil ako člen i predseda Komisie kultúry, cestovného ruchu a miestneho rozvoja. Od roku 2004 spoluorganizoval Žilinský literárny festival. Ako hlavný editor sa podieľal na príprave knihy Žilina – príbehy jedného mesta, ktorá vznikla v roku 2012 pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o Žiline ako meste. V roku 2021 inicioval pripomenutie 700. výročia udelenia najstarších známych privilégií pre mesto Žilina. Vo voľnom čase sa venuje literatúre, turistike, kultúre či verejnému priestoru. Medzi jeho záľuby taktiež patrí história, archeológia, skúmanie identity mesta a širšieho regiónu či verejné dianie.

Martin Kapitulík.

Martin Kapitulík (36) – pochádza zo Žiliny. Študoval na Gymnáziu Veľká okružná so zameraním na matematiku a fyziku, vysokoškolské štúdium ukončil na Ekonomickej univerzite v Bratislave v odbore podnikový manažment. Popri škole pôsobil v Občiansko-demokratickej mládeži Žilina i Rade mládeže Slovenska. Má bohaté riadiace a manažérske skúsenosti, podnikať začal ešte na vysokej škole. Jeho spoločnosti sa venujú najmä správe a prenájmu nehnuteľností. Pôsobil aj ako poradca ministra dopravy a člen Dozornej rady v Železničnej spoločnosti Slovensko a. s. Od roku 2019 je predsedom Dozornej rady v DPMŽ a od roku 2021 je členom Dozornej rady v Technických službách mesta Žilina. Na post poslanca do mestského zastupiteľstva bol zvolený v roku 2014 a v súčasnosti začína už svoje tretie funkčné obdobie. Na post poslanca Žilinského samosprávneho kraja bol zvolený v roku 2013, kde taktiež pôsobí už tretie funkčné obdobie po sebe. Okrem toho je členom viacerých odborných komisií, či už na úrovni mesta alebo kraja. Predsedá mestskej finančnej  a majetkovej komisii. Vo voľnom čase rád športuje, cestuje a zaujíma sa o ekonomiku, manažment, dopravu či obchodné právo.

-AB- zdroj a foto: mesto Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ