LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Najmodernejšia fermentačná linka zabezpečí kvalitný kompost pre obyvateľov

0
341
Najmodernejšia fermentačná linka zabezpečí kvalitný kompost pre obyvateľov Liptovského Mikuláša.

Ďalší významný príspevok k ekológii mesta Liptovský Mikuláš predstavuje fermentačná linka, ktorá je určená na spracovanie kuchynského odpadu. Na jej včerajšom slávnostnom otvorení to uviedol primátor Ján Blcháč, ktorý pri tejto príležitosti poďakoval Mikulášanom, že vzorne triedia odpad. „Cez projekt zvyšujeme kapacitu kompostárne a modernizujeme proces v uzavretom kontajneri pre aeróbne kompostovanie. Súčasťou projektu je aj nová obslužná technika ako nakladač, zberové auto, miešací voz, drvič a zberové nádoby na kuchynský odpad z prípravy jedál,“ priblížil primátor.

Kontajner fermentora, ktorý patrí medzi najmodernejšie na Slovensku, je umiestnený na zbernom dvore v Okoličnom. Kapacita zariadenia sa jeho prevádzkou zvyšuje o 850 ton a dosiahne tak 4850 ton zhodnoteného odpadu ročne.

Ako to funguje? Po ukončení štvordňového cyklu fermentácie je materiál odvezený nakladačom na dozrievaciu plochu, kde bude počas 6 týždňov prekopávaný pomocou nakladača kompostu. Následne hmotu upravia cez preosievač a výsledkom bude kvalitný kompost.

Hnojivo zo skúšobnej prevádzky už VPS-ka využíva pri úpravách parkov, verejných zelených plôch a tiež družstvá na poľnohospodárske účely. Bezplatne si z neho môžu odobrať aj Mikulášania pre potreby svojich záhrad. V prípade záujmu je potrebné vopred napísať email na vpslm@vpslm.sk, každý obyvateľ si môže prevziať do 500 kilogramov kompostu.

Proces kompostovania môže znehodnotiť nesprávne vytriedený odpad, napríklad mikroténové vrecká.

Mestu sa na komplexný projekt zvyšovania miery zhodnocovania biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu podarilo získať vyše milión eur z eurofondov.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ