Dušičky na hubách
Suroviny:
12-16 šampiňónov (podľa veľkosti), 500 g hydinovej pečene, 1 veľká cibuľa, trochu strúhanky, 1 hermelín, 1- 2 lyžice vína (Portské alebo iné sladké červené), 1- 2 lyžice orechov, olej, soľ, korenie, lyžica masla na vymazanie zapekacích misiek
Postup:
Na panvičke speníme na troške oleja najemno nakrájanú cibuľku, pridáme pečeň a orestujeme. Zo šampiňónov vykrútime nožičky, najemno ich nakrájame a pridáme k pečeni. Zmes môžeme zahustiť hrsťou strúhanky. Okoreníme trochou soli, petržlenu, korenia a pridáme víno, nahrubo pomleté orechy, zamiešame. Zo zmesi vytvoríme 12-16 kôpok, ktoré vložíme do klobúčikov šampiňónov. Zapekacie misky (s pokrievkou) z keramiky vymažeme kúskom masla a do každej vložíme 3 – 4 plnené hubové hlavičky. Naplnené „dušičky“ priklopíme pokrievkou, naukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Zapekáme cca 15 minút, potom zložíme pokrievky, povrch v miske pokryjeme tenkými plátkami hermelínu a odkryté vrátime do rúry dopiecť cca na 5 minút.
Ak nemáme „dušičky“, môžeme naskladať plnené klobúčiky do vymasteného pekáča a zapekať ich všetky dohromady.
-BA- zdroj a foto: www.brno-rozhlas.cz