LIPTOV: Likavský poklad uvidíte už čoskoro v Liptovskom múzeu

0
617
Na prechádzku na hrad sa oplatí ísť.
V sobotu 23.marca 2019 cestou na zrúcaninu niekdajšieho kráľovského strážneho hradu zo 14.storočia zbadal mladý manželský pár v tráve niečo ligotavé … Boli to mince zabalené vo vrecovine a uložené v hlinenom džbániku. Podľa stôp zeminu rozryli diviaky, keď hľadali niečo pod zub.
Manželia objav ohlásili Krajskému pamiatkovému úradu v Žiline. Do troch hodín boli na mieste archeológovia a nálezisko zaistili. Mince boli rozptýlené s rozbitou nádobou, pričom v 20-centimetrovej hĺbke zachytili aj jej dno s prilepenými pozostatkami látky z mešca. Na nej tiež boli prilepené mince.
Peniaze pochádzajú z konca 15.storočia, najmladšie sú z roku 1527. Nález obsahuje 1.867 strieborných denárov, dva zlaté dukáty a jeden groš. Dokopy vážia viac ako jeden kilogram. Aj pred stáročiami išlo o celý majetok.
Súčasnú trhovú hodnotu vyčíslil znalec na cca 60.000 eur. Asi 95 % z nich vraj pochádza z kremnickej razby.
V roku 1527, z ktorého pochádzajú najmladšie mince bol hrad Likava vypálený. Vlastnil ho vtedy Ján Zápolský, pričom v poklade je veľká časť, možno tretina, jeho mincí. Veľmi pravdepodobné je to, že mince v krčahu zakopal jeho prívrženec, ktorý utekal z hradu.
Na Slovensku máme takýchto pokladov veľmi málo. Zvyčajne pochádzajú z obdobia protihabsburských povstaní v 17.storočí.
Keďže manželia, ktorí poklad našli dodržali všetky podmienky vyplývajúce z pamiatkového zákona bola im vyplatená odmena vo výške sto percent z hodnoty nálezu, ktorú určil znalec.
Mince prešli dôkladným čistením a veríme, že ich čoskoro budeme môcť obdivovať v našej krásnej archeologickej expozícii v Liptovskom múzeu. O ich vystavení Vás budeme informovať.
-BA- zdroj a foto: FB Liptovské múzeum v Ružomberku

ZANECHAŤ ODPOVEĎ