Žilinskí poslanci rokovali na 23. zasadnutí o viacerých zaujímavých témach

0
1504
Mestské zastupiteľstvo v Žiline.

Tlačová správa

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline sa v pondelok 24. apríla stretli už na 23. zasadnutí, ktoré opäť prinieslo rôznorodé a zaujímavé témy. Rokovalo sa o témach, ako napr. založenie Nadácie mesta Žilina či schválenie žiadostí o nenávratné finančné príspevky z fondov Európskej únie určených na rekonštrukciu materských a základných škôl.

   Na aprílovom mestskom zastupiteľstve poslanci rokovali aj o návrhoch žiadostí o nenávratné finančné príspevky z operačných programov Európskej únie pre jednotlivé materské a základné školy, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina. Získané financie chcú školy investovať do modernizácie i zriadenia odborných učební a knižníc, ale aj na zníženie energetickej náročnosti budov. Poslanci odhlasovali aj vybudovanie dvoch nových úsekov cyklotrás, ktoré prepoja sídliská Vlčince a Solinky, a to od hlavného vstupu do Lesoparku Chrasť po obratisko trolejbusov na sídlisku Vlčince. Ďalší úsek cyklotrasy bude pokračovať na Centrálnu ulicu po pešiu lávku medzi sídliskami Hliny a Solinky.
   Ďalšou z tém, ktorá sa na zastupiteľstve prerokovala, bolo založenie Nadácie mesta Žilina. Poslanci tento návrh podporili a schválili. Cieľom nadácie bude poskytovanie darov alebo finančných príspevkov zdravotne postihnutým, starým, chorým a bezmocným občanom, deťom a mládeži, ktorí sa ocitli v núdzi alebo sú odkázaní na pomoc druhých (zdravotná rehabilitácia, kompenzačné pomôcky a špeciálne pomôcky). Nadácia bude pomáhať aj organizáciám a zariadeniam zabezpečujúcim liečbu a starostlivosť o starých, chorých a bezmocných občanov a občanov v núdzi.
   Zaujímavý bod rokovania predstavovala aj téma výsledku hospodárenia mesta Žilina za rok 2016. Efektívne hospodárenie počas minulého roka prinieslo želané výsledky. Do mestskej pokladnice pribudlo viac ako 5,9 milióna eur, ktoré bude môcť vedenie mesta i poslanci použiť na realizovanie plánovaných projektov. Žilina sa v roku 2017 vďaka týmto opatreniam nezaradí medzi najzadlženejšie mestá na Slovensku. Mesto sa naďalej bude uchádzať aj o finančné zdroje z eurofondov, ktoré by sa v najbližšej dobe mali použiť na celkovú výmenu vozidlového parku mestskej hromadnej dopravy i zásadnej rekonštrukcie viacerých škôl a škôlok.
   Poslanci sa venovali aj rozšíreniu spolupráce v rámci partnerských miest o nového člena, a to o bieloruské mesto Grodno, pretože mesto Žilina sa neustále usiluje rozvíjať svoje vzťahy so zahraničím. Vďaka partnerskej spolupráci so zahraničnými mestami sa zvyšuje povedomie o našom meste medzi ľuďmi v Európe i vo svete. Okrem toho ponúka takáto spolupráca nielen výmenu názorov a skúseností v oblastiach spoločného záujmu, ale i podnikateľských partnerstiev, kultúrnych či športových podujatí. Spolupráca s mestom Grodno bude prebiehať najmä v kultúrno‑spoločenskej oblasti, keďže aktívna účasť jeho predstaviteľov na podujatiach organizovaných mestom Žilina (pietne akty, pripomenutie konca 2. svet. vojny, vypuknutie SNP, oslobodenie mesta atď.) svedčí o záujme nadviazať intenzívnejšiu partnerskú spoluprácu.
   Všetky potrebné informácie nájdete na www.zilina.sk / Samospráva / Mestské zastupiteľstvo.


PhDr. Pavol Čorba, hovorca mesta
Foto: archív mesta

ZANECHAŤ ODPOVEĎ