ŽILINA: Fakultná nemocnica pripravuje výstavbu pavilónu urgentnej medicíny

0
217
Fakultná nemocnica pripravuje výstavbu pavilónu urgentnej medicíny.

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline pripravuje výstavbu sedemposchodového pavilónu urgentnej medicíny s celkovou podlahovou plochou viac ako sedem hektárov a vlastným heliportom, informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Doplnila, že projekt výstavby nového pavilónu vstúpil do procesu posudzovania predpokladaných vplyvov na životné prostredie. „Žilinská nemocnica získala finančnú podporu Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR vo výške 100.000 eur na prípravné investičné práce, ktoré realizuje od roku 2020. Projekt smeruje k získaniu územného rozhodnutia,“ uviedla hovorkyňa nemocnice.

Pavilón by mohol podľa nej vyrásť v blízkosti pavilónu gynekológie a pôrodníctva, na území súčasných záchytných parkovísk. „Investičný zámer v predpokladanej hodnote 122 miliónov eur (bez DPH) počíta s 343 lôžkami, 17 operačnými sálami, moderným urgentným príjmom II. typu, systémom potrubnej pošty a ďalším štandardným aj špeciálnym medicínskym i vnútorným vybavením. Súčasťou stavby bude tiež ďalších 400 parkovacích miest,“ priblížil riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík.

Žilinská nemocnica je podľa Zátekovej treťou najväčšou fakultnou nemocnicou na Slovensku so spádom štvrť milióna obyvateľov a patrí medzi najvyťaženejšie zdravotnícke zariadenia. „Náš pavilónový typ oddelení je pre akútnu medicínu v rozsahu, v akom ju u nás poskytujeme, nevhodný. Odráža sa na efektivite, ale rovnako na čakacích dobách pre pacientov. Len na urgentnom príjme ročne ošetríme 50.000 ľudí, čo je najviac spomedzi všetkých nemocníc v Žilinskom kraji. V Žiline preto potrebujeme adekvátne podmienky, v súlade s počtom realizovaných výkonov,“ zdôraznil Dorčík.

V pavilóne urgentnej medicíny by mali okrem urgentného príjmu nájsť miesto jednotlivé operačné oddelenia nemocnice. Ako priblížil námestník pre investície a rozvoj FNsP Žilina Juraj Váňa, nový koncept pozitívne zmení a výrazne zlepší činnosť nemocnice. „Centrálne operačné sály, centrálne JIS a rozdelenie lôžok podľa klastrov je vízia, ktorá skvalitní, zefektívni poskytovanie zdravotnej starostlivosti a zároveň zoptimalizuje stav zamestnancov. Cieľom je vytvoriť moderný systém, prospešný pre pacienta a celý personál žilinskej nemocnice,“ dodal.

Uvoľnenie lôžkových jednotiek po presťahovaní operačných odborností do nového pavilónu umožní rozšíriť lôžka následnej zdravotnej starostlivosti a ostatným oddeleniam upraviť priestory. „Dokážeme propacientsky zmeniť dispozíciu izieb, zachovať počet lôžok, no súčasne znížiť počet pacientov na jednej izbe s vlastnými sociálnymi zariadeniami. Nehovoriac o mimoriadne dôležitom kroku – snahe vrátiť do Žiliny v minulosti zrušené lôžkové oddelenia, ktoré nám nesmierne chýbajú, a to infekčné a pľúcne oddelenie,“ podotkol námestník pre investície a rozvoj FNsP Žilina.

Nový pavilón urgentnej medicíny žilinskej nemocnice by mohol v prípade dodržania časového harmonogramu a získania financovania začať fungovať v roku 2026.

-BA- zdroj: TASr, foto: FB FNsP Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ