ŽILINA: Na festivale Bábková Žilina sa predstaví pätnásť divadelných súborov

0
174
Na festivale Bábková Žilina sa predstaví pätnásť divadelných súborov.

Na festivale Bábková Žilina 2023 sa predstaví 15 divadelných súborov. Podľa riaditeľky festivalu Jany Eliášovej ponúkne program od 19. do 21. mája najlepšie inscenácie, ktoré vznikli na profesionálnej slovenskej bábkarskej scéne, výtvarné workshopy aj koncerty.

Festival otvoria v piatok (19. 5.) na Mariánskom námestí v Žiline po sprievode divadelníkov, ktorý rozozvučí kapela Funny Fellows. „Hosťom festivalu je predstavenie pod názvom Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko. Vzniklo v koprodukcii Bratislavského bábkového divadla a Divadla DRAK z Hradca Králové. Návštevníci ho uvidia v posledný festivalový deň,“ uviedla Eliášová.

Priestor podľa nej dostanú aj študenti Katedry bábkarskej tvorby Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Na festivale budú hosťovať s produkciou, ktorá ponúka nové formy i netradičný koncept. „Súčasťou programu bude uvedenie knihy o bábkach Terézie Szabovej – Kornošovej Čaro bábky, ktorú napísala na základe celoživotných skúseností,“ doplnila.

Vo večernom hudobnom programe sa predstaví kapela La3no Cubano, ktorá vezme návštevníkov na hudobnú cestu okolo sveta, a tiež DJ Dášo s oldies výberom na platňovici. Tvárou festivalu a festivalovým „sprievodcom“ bude opäť známy komik a bývalý žilinský bábkar Juraj Šoko Tabaček.

Festival Bábková Žilina 2023 z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom projektu. Festival vzniká aj s podporou Žilinského samosprávneho kraja, mesta Žilina a ďalších sponzorov.

-BA- zdroj: TASr, foto: FB Bábkové divadlo Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ