ŽILINSKÝ KRAJ: Stredoškoláci sa môžu prihlásiť do Župnej kalokagatie

0
249
Stredoškoláci sa môžu prihlásiť do Župnej kalokagatie.
Stredoškolské päťčlenné tímy zo Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa môžu prihlasovať do športovo-vedomostnej súťaže Župná kalokagatia 2023. Podľa hovorkyne ŽSK Evy Lacovej môžu zaslať do konca marca záväznú prihlášku elektronicky prostredníctvom online formulára.

Doplnila, že postupové kolá sa uskutočnia 15. júna a finálové kolo 20. júna v Spojenej škole na Rosinskej ceste v Žiline. „Poslaním Župnej kalokagatie je prepojiť krásu tela i ducha a fyzickú zdatnosť stredoškolákov s teoretickými vedomosťami z rôznych oblastí. Žiaci sa na súťaž odborne pripravujú na hodinách telesnej a športovej výchovy, v športových krúžkoch a školských zariadeniach,“ informoval vedúci oddelenia výkonu správy školstva Úradu ŽSK Ľuboš Berešík.

Žiaci súťažia v orientačnom behu v teréne. Trať má dĺžku tri kilometre a jej súčasťou je šesť športovo-vedomostných disciplín a jedna nebodovaná disciplína. „Aj tento rok čakajú žiakov disciplíny, v rámci ktorých preveríme ich vedomosti. Je medzi nimi topografia, preverenie zručnosti používania improvizovaných prostriedkov individuálnej ochrany, poskytovanie prvej pomoci a teoretické otázky z rôznych oblastí,“ zdôraznil Berešík.

Nebodované disciplíny a aktivity si môžu žiaci odskúšať v spolupráci s partnermi súťaže – Strednou zdravotníckou školou v Žiline, Strednou školou požiarnej ochrany v Žiline, preventistami Policajného zboru a výživovým poradcom. „Napríklad odoberanie odtlačkov prstov, okuliare, ktoré simulujú požitie alkoholu a užívanie drog, resuscitáciu,“ dodala hovorkyňa ŽSK s tým, že informácie o súťaži budú zverejňované priebežne na stránke www.mojastredna.sk.

-BA- zdroj a foto: FB Žilinský samosprávny kraj

ZANECHAŤ ODPOVEĎ