ŽILINA: Mesto plánuje na sídlisku Hliny výmenu rozvodov tepla

0
244
Mesto Žilina plánuje na sídlisku Hliny výmenu rozvodov tepla.

Žilinská samospráva plánuje na sídlisku Hliny od marca do októbra tohto roka výmenu existujúcich rozvodov tepla a zmenu média z parného na horúcovodné. Podľa hovorkyne mesta Barbory Zigovej rozdelia výmenu do dvoch častí.

Prvá časť sa dotkne ulíc Jarná, Saleziánska, Lichardova, Antona Bernoláka, Nešporova, Juraja Fándlyho a Dolné Rudiny. „V druhej časti sa bude pracovať na uliciach Mostná, Tomáša Ružičku, Puškinova, Antona Bernoláka, Čajakova, Juraja Fándlyho a Lichardova. V súvislosti s výstavbou nového horúcovodu je potrebný aj výrub a orezanie drevín, pretože v minulosti boli vysadené v ochrannom pásme parovodu,“ doplnila hovorkyňa mesta.

Dodala, že výrub sa bude realizovať od polovice februára. „Prevádzkovateľ má právo a povinnosť v zmysle zákona o tepelnej energetike odstraňovať a okliesňovať na cudzích pozemkoch stromy a iné porasty, ktoré ohrozujú bezpečnosť alebo spoľahlivosť prevádzky sústavy tepelných zariadení,“ vysvetlila.

Po výmene rozvodov dôjde podľa Zigovej k zníženiu strát o 10 až 15 percent. „Menšie straty na rozvodoch znamenajú menej vyrobenej tepelnej energie, nižšiu spotrebu paliva, menej emisií a lepšie ovzdušie,“ dodala hovorkyňa mesta.

-BA- zdroj a foto: FB Mesto Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ