ŽILINA: Elektronické služby mesta by po novom mali byť jednoduchšie

0
395
Elektronické služby mesta Žilina by po novom mali byť jednoduchšie.

Elektronické služby mesta Žilina by po novom mali byť jednoduchšie a efektívnejšie. Samospráva získala viac ako pol milióna eur na skvalitnenie procesov a zníženie administratívnej záťaže pre obyvateľov, informovala o tom hovorkyňa Žiliny Barbora Zigová.

S realizáciou projektu začnú od februára, ukončenie sa predpokladá v novembri tohto roka. „V praxi pôjde o vytvorenie piatich kompletne nových služieb pre obyvateľov a osem ďalších sa zdokonalí. Dôležitou súčasťou projektu bude zmodernizovanie webového portálu a konta občana. Jednoducho povedané, naším zámerom je zjednodušiť obyvateľom život a umožniť im vybaviť si bežné úradné záležitosti prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu alebo cez vlastné mestské konto,“ vysvetlil žilinský primátor.

Dodal, že výsledkom projektu by mali byť prehľadnejšie elektronické služby a nárast ich využívaní. Obyvatelia si tak podľa Fiabáneho budú môcť prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu a intuitívnych formulárov jednoduchšie uhradiť miestne dane či poplatky. „Rovnako im bude umožnené vytvoriť si mestské konto, prostredníctvom ktorého budú mať prístup k prehľadu transakcií. V prípade, že systém prepojíme s mestskou plavárňou či divadlom, zjednoduší sa i kúpa lístkov do týchto inštitúcií,“ priblížil primátor.

Žilinčania budú mať po novom k dispozícii napríklad elektronické inkaso či rezerváciu termínu v klientskom centre. Obyvatelia budú môcť tiež elektronicky podať žiadosť o vydanie záväzného stanoviska, vybaviť úľavu na dani za trvalo vyhradené parkovacie miesto, prípadne požiadať o poskytnutie miesta v mestských detských jasliach.

Projekt počíta s celkovými nákladmi zhruba 580.000 eur, mesto sa na ňom podieľa spolufinancovaním 29.000 eur.

-BA- zdroj: TASr, foto: FB Mesto Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ