ŽILINSKÝ KRAJ: Horskí záchranári sú nonstop v nasadení

0
229
Horskí záchranári sú nonstop v nasadení.
Vážny úraz lyžiara na Dedovke

Dňa 24.01.2023 predpoludním boli záchranári HZS slúžiaci na Veľkej Rači požiadaní o pomoc pre 22 – ročného lyžiara, ktorý zišiel mimo značenú zjazdovú trať a pri páde utrpel úraz chrbtice v driekovej a krížovej oblasti. Záchranári HZS muža vyšetrili, poskytli mu neodkladné zdravotné ošetrenie a zafixovali vo vákuovom matraci. Súčasne, vzhľadom na závažnosť poranenia, požiadali o súčinnosť posádku VZZS zo Žiliny. Vrtuľník pristál priamo na zjazdovke a pacienta si prevzal do starostlivosti lekár VZZS. Následne bol zranený letecky transportovaný do nemocnice v Žiline.

Nočné pátranie v oblasti Pilska

Vo večerných hodinách dňa 24.01.2023 boli záchranári HZS požiadaní poľskými kolegami GOPR o pomoc pri pátraní po stratenej poľskej turistke, ktorá zablúdila na poľskej strane medzi Chatou na Rysiance a Chatou na Hali Miziowej. Žena sa nevedela v teréne zorientovať a bližšie popísať miesto, kde sa nachádza. Poľskí horskí záchranári počítali s možnosťou, že mohla prejsť aj na slovenskú stranu. Do terénu odišlo 8 profesionálnych a 5 dobrovoľných záchranárov HZS z Oblastného strediska Západné Tatry a z Oravskej Polhory. Prepátrali všetky možné trasy postupu stratenej turistky od Mútňanského sedla po modro značený turistický chodník z Limieru na Pilsko, avšak bezúspešne. Hodinu po polnoci bola pátracia akcia prerušená ako na poľskej, tak aj na slovenskej strane. Následne počas návratu záchranárov HZS na základňu informovali záchranári GOPRu, že nezvestnú sa podarilo nájsť poľským príslušníkom Polície živú a pátranie bolo ukončené.

Súčinnosť HZS a leteckých záchranárov na lyžiarskom svahu
Dňa 25. 1. 2023 v obedňajších hodinách boli záchranári HZS slúžiaci na Martinských holiach požiadaní o pomoc pre lyžiara, ktorý si pádom na zjazdovej trati spôsobil otvorenú zlomeninu zápästia. Vzhľadom na závažnosť poranenia boli požiadaní o súčinnosť leteckí záchranári zo Žiliny. Horskí záchranári pacientovi medzitým poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť, končatinu mu zafixovali a zabezpečili miesto na pristátie vrtuľníka. Po prílete do lyžiarskeho strediska bol pacient odovzdaný leteckým záchranárom a vrtuľníkom bol transportovaný do nemocničného zariadenia.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ