ŽILINA: Výpožičky zdieľaných bicyklov medziročne stúpli

0
201
Výpožičky zdieľaných bicyklov v Žiline medziročne stúpli.

V Žiline dosiahol počet výpožičiek zdieľaných bicyklov v tohtoročnej sezóne takmer 200.000 a medziročne stúpol o 33 percent, informoval o tom Peter Stach zo spoločnosti Arriva na Slovensku.

Doplnil, že k 21 staniciam s pevnými stojanmi pribudlo počas sezóny deväť virtuálnych staníc s jednoduchým označníkom. „Celkový počet výpožičných miest dosiahol 30. Pribudlo aj 22 nových bicyklov, ktorých zámok dobíjajú solárne panely,“ uviedol.

V službe zdieľaných bicyklov BikeKIA je registrovaných viac ako 40.000 užívateľov. „Najaktívnejší užívateľ uskutočnil 539 prenájmov, čo znamená, že využil bicykel aj niekoľkokrát denne. Počas sezóny 2022 prekonali zdieľané bicykle v Žiline celkovú vzdialenosť viac ako 220.000 kilometrov, a tým ušetrili približne 35 ton CO2 v porovnaní s individuálnou automobilovou dopravou. Na zákaznícku linku Arriva sa počas uplynulej sezóny telefonicky obrátilo spolu 2180 užívateľov a jej pracovníci vybavili viac ako 1200 e-mailov,“ zhrnul Stach.

Podľa správcu Nadácie Kia Slovakia Tomáša Kováča ukazujú tohtoročné výsledky a rozšírenie systému, že ekologická mobilita má v Žiline svoje opodstatnenie. „Bikesharing sa od roku 2019 stal prirodzenou alternatívou v mestskej doprave. Sme radi, že nadácia je partnerom systému a prispela tak k zvýšeniu úrovne života v meste,“ dodal.

„Vďaka podpore partnerov, mesta Žilina a Nadácie Kia Slovakia mohla BikeKIA obyvateľom a návštevníkom ponúknuť v uplynulej sezóne viac staníc a viac bicyklov. Výsledkom bol výrazný nárast záujmu, viac najazdených kilometrov, a tým pádom viac ušetrených emisií CO2. Rok 2022 potvrdil, že využívanie zdieľaných bicyklov má stále veľký potenciál, ktorý môžeme v budúcnosti ďalej rozvíjať,“ uviedla riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností Arriva na Slovensku Petra Helecz.

-BA- zdroj: TASr, foto: FB Mesto Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ