LIPTOVSKÝ HRÁDOK: Pľúcna ambulancia má nový prístroj na komplexnú diagnostiku

0
226
Pľúcna ambulancia v Liptovskom Hrádku má nový prístroj na komplexnú diagnostiku-

Pľúcna ambulancia v Liptovskom Hrádku má od decembra nový prístroj na komplexnú diagnostiku pľúc, tzv. bodypletyzmograf. Jeho kúpu pomohli dofinancovať mesto, Združenie miest a obcí Liptova aj sponzori. Primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger uviedol, že prioritne bude slúžiť pacientom z mesta a okresu Liptovský Mikuláš.

„Na Liptove je tento prístroj jediný,“ podotkol Tréger s tým, že stál za zhruba 41.000 eur.

Denne v pľúcnej ambulancii v Liptovskom vyšetria približne 40 pacientov. Lekárka z ambulancie Lucia Kováčiková zdôraznila, že stúpajúci trend pľúcnych ochorení vyžaduje rozšírenie diagnostických postupov u pacientov s príznakmi. Nový prístroj je podľa jej slov významnou metódou na diagnostiku pľúcnych ochorení.

Prístroj obsahuje aj zložku na vyšetrenie difúznej kapacity pľúc, čiže zmeria schopnosť výmeny kyslíka v pľúcach. „Spirometria zmeria len to, čo vieme zo seba vydať pri námahe, pri prudkom výdychu/nádychu, čiže maximálne objemy. Bežné objemy nám nevyšetrí. Tie sú nevyhnutné, aby sme po covide, zápaloch pľúc, u astmatikov či pacientov trpiacich bronchitídou vedeli monitorovať liečbu a zlepšiť ich zdravotný stav. Potrebujeme vedieť nielen dva, ale všetky objemy, čo nám zabezpečí nový prístroj,“ vysvetlila Kováčiková.

-BA- zdroj: TASr, foto: www.liptovskyhradok.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ