LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Virtuálna envirovýchova

0
293
Virtuálna envirovýchova na Háji v Liptovskom Mikuláši.

Rastliny a živočíchy žijúce na Háji v Liptovskom Mikuláši spoznajú návštevníci prostredníctvom projektu Virtuálna envirovýchova, na ktorý mesto získalo dotáciu vo výške 47-tisíc eur. Vďaka bezplatnej aplikácii si budú môcť vo svojom mobile či tablete listovať v katalógu flóry a fauny, ktorý doplnia prvky rozšírenej reality, napríklad animácie, videá, fotografie, 3D modely aj texty. Náučný kvíz zas preverí znalosti o živote živočíšstva a rastlinstva v lokalite. Návštevníci lesoparku sa touto formou budú môcť vzdelávať už v budúcom roku.

𝐀𝐤𝐨 𝐭𝐨 𝐛𝐮𝐝𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐠𝐨𝐯𝐚𝐭̌?

Návštevník si pomocou tabule označenej QR kódom stiahne priamo na mieste aplikáciu do svojho mobilného telefónu či tabletu. Následne si bude môcť listovať v katalógu flóry a fauny alebo začať hrať náučnú kvízovú hru. Trasa kvízu bude obsahovať 12 bodov, v ich blízkosti aplikácia automaticky spustí tematický obsah. Zároveň používateľa upozorní, ak niektorý bod trasy vynechá.

𝐂̌𝐨 𝐬𝐚 𝐝𝐨𝐳𝐯𝐢𝐞𝐦𝐞?

Katalóg predstaví štyri desiatky rôznych rastlín a zvierat žijúcich v lokalite. Každý bude môcť v katalógu listovať a vyhľadávať stromy, kroviny, ale aj zvieratá – operence, cicavce či plazy.

𝐊𝐝𝐞 𝐦𝐨̂𝐳̌𝐞𝐦𝐞 𝐯𝐢𝐝𝐢𝐞𝐭̌ 𝐳𝐯𝐢𝐞𝐫𝐚𝐭𝐚́?

Keď sa návštevník priblíži k bodu, kde by mohlo žiť zaujímavé zviera, aplikácia mu ho predvedie priamo v jeho prirodzenom prostredí. Napríklad veverica, na ktorú by bežne nemal šťastie natrafiť, sa mu zjaví na strome, keď nesie oriešok do svojich zásob. Ďateľ zas bude vyberať zo šišky semená, aby nakŕmil svoje mláďatá v hniezdnej dutine.

𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐯𝐳𝐝𝐞𝐥𝐚́𝐯𝐚𝐧𝐢𝐞 𝐝𝐞𝐭𝐢́

V lesoparku môže radnica realizovať vďaka projektu environmentálne hodiny pre žiakov škôl. Deti si medzi sebou budú môcť aj zasúťažiť, keďže kvíz obsahuje hodnotiacu časť správnych a nesprávnych odpovedí.

Lesopark na Háji je vyhľadávaný pre krásu prírody, neopakovateľné výhľady, široké možnosti športovania a vojenskú históriu. Za zaujímavosťami lesoparku sa turisti môžu v súčasnosti vydať dvomi náučnými chodníkmi. V budúcom roku ich doplní trasa Virtuálnej envirovýchovy. Spolu s aplikáciou bude fungovať environmentálne vzdelávanie prostredníctvom webovej stránky. Jej obsahom budú informácie o environmentálnych cieľoch a aktivitách mesta.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ