LIPTOV: Obce pri Ružomberku symbolicky spojila nová stromová alej

0
249
Obce pri Ružomberku symbolicky spojila nová stromová alej.

Poľnú cestu medzi Liptovskou Štiavnicou a Liptovskými Sliačmi neďaleko Ružomberka lemuje nová stromová aleja. Vysadili ju v týchto dňoch desiatky dobrovoľníkov. Autor myšlienky František Hanes povedal, že stromoradie má skultúrniť priestor medzi oboma obcami a symbolicky i duchovne ich prepojiť.

Nová aleja bude slúžiť na spríjemnenie života tamojších obyvateľov a návštevníkov. „Videl som, že do tejto lokality chodí mnoho ľudí, bežcov, mamičky s kočíkmi, prechádzajú sa tu dôchodcovia, ale je to poľnohospodárska zem a niečo mi tu chýbalo. Vtedy mi napadlo, že by sa tu mohla veľmi pekne vynímať aleja alebo stromoradie,“ priblížil prvotnú myšlienku Hanes.

Ruku k dielu priložilo vedenie obce Liptovská Štiavnica, komunita Ružomberčania pomáhajú Ružomberčanom a nadšenci. Spoločne sa im podarilo uspieť vo výzve z Nadácie Ekopolis a získali tak 3500 eur na nákup stromčekov.

S výsadbou 160 líp a orechov prišli pomôcť deti, študenti, dôchodcovia, ale napríklad aj poľovníci. Po zasadení stromčeky pripevnili k oporným kolom, pred zverou ich ochránia oplôtky z pletiva. Autor myšlienky ubezpečil, že nejde o poslednú takúto aktivitu.

-BA- zdroj: TASr, foto: www.zilina.sp21.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ