LIPTOV: Na Bielej púti urobili priechod pre migrujúce obojživelníky

0
271
Na Bielej púti urobili priechod pre migrujúce obojživelníky.

Bezpečná trasa pre migrujúce obojživelníky pribudla na prístupovej komunikácii na Bielu púť v Demänovskej Doline. Tamojšie horské stredisko za nový priechod zaplatilo 46.000 eur. Cieľom je zabrániť úhynu žiab pod kolesami áut, informoval o tom Marián Galajda zo spoločnosti Tatry mountain resorts, ktoré je prevádzkovateľom strediska.

Vodná nádrž Biela púť je na jar cieľom migrácie žiab zo širokého okolia. „Obojživelníci budú zvodmi nasmerovaní do vybudovaného bezpečného žľabu popod obslužnú komunikáciu a následne do ďalšieho priestoru pod hlavnou cestou. Ten im vďaka premosteniu umožní bezpečnú trasu k nádrži s vodou a späť k lesu,“ priblížil riaditeľ strediska Jiří Trumpeš.

V najfrekventovanejšom úseku pri zvodidlách inštalovali 250 zvodových stien spevnených oceľovými výstuhami. Zároveň odfrézovali časť cesty, do ktorej uložili žľab, umožňujúci bezpečný priechod obojživelníkov popod cestu.

Miroslav Králik zo zhotoviteľskej spoločnosti podotkol, že oproti obyčajným žľabom majú tieto väčší prierez, a to 500 krát 500 milimetrov. Žľab tak bude pevnejší. „Živočíchy v ňom nebudú pociťovať otrasy a bude sa aj ľahšie čistiť od prípadných nánosov,“ doplnil.

-BA- zdroj: TASr, foto: www.kamnavylet.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ