ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné akcie horských záchranárov

0
252
Záchranné akcie horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Záchrana muža nad obcou Rudinka

Horskí záchranári z Malej Fatry boli dňa 30.09.2022 požiadaní o pomoc mužovi, ktorý uviazol v strmom lese nad obcou Rudinka. Nachádzal sa na exponovanom mieste, kde bolo všetko vplyvom dažďa mokré a šmykľavé. Záchranári po príchode spravili pomocou lanovej techniky spust v dĺžke 100 metrov a dostali muža do bezpečia. Keďže bol bez zranení po vyslobodení z lesa pokračoval ďalej samostatne.

Zásah záchranárov HZS v Roháčoch

Dopoludnia dňa 01.10.2022 potreboval pomoc záchranárov HZS zo Zverovky 55-ročný slovenský turista, ktorý si v blízkosti Rázcestia pod Predným Zeleným spôsobil poranenie členka, ktoré mu bránilo pokračovať v túre ďalej. Horskí záchranári mu po vyšetrení zranenú končatinu zafixovali a následne ho nosidlami KONG transportovali k terénnemu vozidlu HZS, ktoré mali zaparkované pri Adamculi. Odtiaľ bol zranený turista zvezený na parkovisko na Zverovke, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračoval samostatne.

Výjazd záchranárov HZS z Malej Fatry na Chatu na Grúni
V sobotu 01.10.2022 boli záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra požiadaní o pomoc pre 18 – ročného slovenského turistu, ktorý si počas zostupu z Poludňového grúňa spôsobil úraz členka. Ešte sa mu podarilo dôjsť na Chatu na Grúni, no odtiaľ už nebol schopný pokračovať v zostupe. Záchranári HZS sa až na chatu dostali terénnym vozidlom. Zranenú končatinu mu zafixovali a následne ho zviezli do Štefanovej. Odtiaľ už na ďalšie ošetrenie pokračoval v sprievode matky.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ