ORAVA: Osvetlenie Oravského hradu z dôvodu šetrenia elektrickej energie vypli

0
267
Osvetlenie Oravského hradu z dôvodu šetrenia elektrickej energie vypli.

Osvetlenie Oravského hradu z dôvodu šetrenia elektrickej energie vypli. Zapnúť ho plánujú iba pri výnimočných udalostiach, napríklad počas vianočných sviatkov, a to iba v určitú hodinu, potvrdila to riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.

Energetická kríza zasiahne všetky naše expozície, ale prevažne tie, ktoré sú na energetiku najnáročnejšie, a to Oravský hrad a Oravskú lesnú železnicu,“ priblížila riaditeľka.

Ako dodala, vo všetkých expozíciách múzea, hlavne na Oravskom hrade, svietia už dávnejšie svietidlami, v ktorých sa používajú šetriace LED žiarovky.

Oravský hrad, ktorý postavili na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako „orlie hniezdo“, je jednou z turistických atrakcií severného Slovenska. Hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. Tvorí ho rad budov sledujúcich tvar hradného vrchu a brala. V roku 1556 sa dostal do rúk Turzovcom, ktorí uskutočnili jeho najrozsiahlejšiu prestavbu. Dnešnú podobu dostal Oravský hrad v roku 1611.

-BA- zdroj: TASr, foto: FB Oravský hrad

ZANECHAŤ ODPOVEĎ