LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Storočie objavovania Važeckej jaskyne mapuje nová výstava

0
231
Storočie objavovania Važeckej jaskyne mapuje nová výstava.

Storočie objavovania Važeckej jaskyne mapuje nová výstava v Liptovskom Mikuláši. Sprístupnia ju v stredu v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva a potrvá do začiatku novembra, informovala o tom Eva Mauritzová z oddelenia pre styk s verejnosťou v múzeu.

„Návštevníci sa dozvedia o období objavovania jaskyne, ktoré sprevádzalo veľké nadšenie z krásy a bohatstva podzemia. Tiež úsilie o sprístupnenie jaskyne verejnosti a jej vyhlásenie za chránený prírodný výtvor. Získajú informácie o pokračovaní a perspektívach výskumu vo Važeckom krase,“ uviedla Mauritzová. V rámci výstavy sa zoznámia s výsledkami paleontologického výskumu v jaskyni z roku 2010 a tiež so zbierkovými predmetmi, ktoré dokumentujú jej objavovanie.

Ako priblížila pracovníčka múzea, vstupný areál do Važeckej jaskyne bol známy ako Diera pod vŕškami. Jej pokračovanie z dovtedy známej vstupnej siene v lete roku 1922 objavil rodák z Važca Ondrej Adolf Húska spolu s učiteľom z Prahy Adolfom Somrom a poštovým úradníkom Jaroslavom Podlipským. „Myšlienka na tento odvážny čin sa zrodila po Húskovej návšteve jaskýň Moravského krasu ešte ako študenta lesníckej školy v Liptovskom Hrádku. Po prekopaní nánosov v terajšej Chodbe objaviteľa prešli do neznámych a bohato vyzdobených častí jaskyne,“ spomenula Mauritzová.

Važeckú jaskyňu vytvorili vody Bieleho Váhu pred státisícmi rokov. Má bohatú výzdobu s mnohými formami stalaktitov, bŕk, sintrových jazierok a stalagmitov. Ide o našu najmenšiu sprístupnenú jaskyňu s prehliadkovou trasou v dĺžke 530 metrov.

-BA- zdroj: TASr, foto: www.slovenskycestovatel.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ