RUŽOMBEROK: V kúpeľnom parku v Lúčkach osadili umeleckú lavičku Mateja Bela

0
333
V kúpeľnom parku v Lúčkach osadili umeleckú lavičku Mateja Bela.

Umeleckú lavičku venovanú filozofovi, vedcovi a polyhistorovi Matejovi Belovi osadili v kúpeľnom parku v Lúčkach. Je súčasťou Náučného chodníka umelcov. Uviedol to Peter Mičko z kúpeľov v Lúčkach. Návštevníci tam nájdu aj ďalšie lavičky v podobe klavíra či huslí.

„Matej Bel bol jeden z najznámejších slovenských polyhistorov aj najväčších vzdelancov Uhorska, ktorý v dávnej minulosti opísal liečivé účinky lúčanskej minerálnej vody a kúpeľov. Sám ich navštívil po ukončení štúdií v Halle v 20. rokoch 18. storočia,“ zdôraznil Mičko.

Náučný chodník je poctou umelcom, ktorí v Lúčkach pôsobili. Umelecké lavičky v ňom sú okrem Mateja Bela venované skladateľovi Tadeášovi Salvovi a primášovi Jožkovi Piťovi, ktorý tam pravidelne hrával a zaslúžil sa o rozvoj slovenskej ľudovej hudby. Altánok venovali architektovi Milanovi Michalovi Harmincovi, ktorý naprojektoval jeden z tamojších kúpeľných domov.

Revitalizáciou prechádza aj neďaleký Lúčanský vodopád. V úvodnej fáze ho obec dala osvetliť. „V tridsaťsekundových intervaloch sa tam strieda šesť farieb svetelného spektra. Navyše, tento rok bola u nás revitalizovaná aj kúpeľná fontána a je plánované dokončenie kultúrneho altánku. Bude slúžiť na hudobné koncerty pre kúpeľných hostí a návštevníkov,“ doplnila riaditeľka kúpeľov Silvia Zacharová.

Lúčanský vodopád je národná prírodná pamiatka. Ide o najvyšší travertínový vodopád na Slovensku s výškou 13 metrov. Jeho voda nikdy nezamŕza, lebo sa do nej vlievajú termálne minerálne pramene.

-BA- zdroj: TASr, foto: www.slovenskycestovatel.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ