ŽILINA: V nemocnici pripravili pre rodičky dokument o prínosoch dojčenia

0
272
Vo Fakultnej nemocnici s poliklinou v Žiline pripravili pre rodičky dokument o prínosoch dojčenia.

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline vytvorili iniciatívu na podporu a propagáciu benefitov materského mlieka. Pre každú rodičku pripravili prehľadne a stručne spracovaný dokument o najvýznamnejších prínosoch dojčenia. Hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková o tom informovala pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia, ktorý každoročne v prvý augustový týždeň vyhlasuje Svetová aliancia na podporu dojčenia.

Doplnila, že dlhodobým cieľom novorodeneckého oddelenia je neustále zlepšovanie a dodržiavanie postupov na podporu úspešného dojčenia. „Už v pôrodnej sále môžeme pozitívne ovplyvniť správny začiatok. Ak to zdravotný stav novorodenca a rodičky dovolí, je u nás samozrejmosťou bonding – priloženie ‘koža na kožu’ bezprostredne po narodení. Hneď od pôrodu je prítomná novorodenecká sestra, na oddelení pôsobia tiež individuálne laktačné sestry a zdravé deti u nás ostávajú s matkami v izbách vo forme ‘rooming-in’ po celú dobu hospitalizácie,“ zdôraznila primárka oddelenia neonatológie FNsP Žilina Katarína Jackuliaková.

Dojčenie podľa nej prináša výhody pre zdravie matky aj dieťaťa a od prvého priloženia k prsníku vytvára medzi nimi pevné citové puto. „Materské mlieko je skutočne najideálnejšia a najprirodzenejšia výživa pre novorodencov. Poskytuje všetky dôležité látky pre ich optimálny rast, vývoj a zároveň znižuje chorobnosť detí i samotných mamičiek,“ uviedla Jackuliaková s tým, že u dojčiacich žien je navyše dokázateľne menšie riziko vzniku rakoviny prsníkov alebo vaječníkov.

„V dnešnej dobe vyskakuje na každú rodičku až príliš veľa informácií z rôznych zdrojov, takže je ťažké vybrať si z nich skutočne relevantné a podložené odbornými skúsenosťami. Rozhodli sme sa preto vytvoriť špeciálny dokument, v ktorom ženám stručne a na jednom mieste poskytujeme súhrn argumentov na podporu dojčenia,“ vysvetlila vedúca sestra novorodeneckého oddelenia žilinskej nemocnice Amália Krkošková.

Informačné brožúry nájdu ženy priamo v izbách oddelenia gynekológie a pôrodníctva, novorodeneckého oddelenia a zároveň online na webe žilinskej nemocnice www.fnspza.sk.

-BA- zdroj: TASR, foto: FB FNsP Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ