ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné akcie horských záchranárov

0
278
Záchranné akcie horských záchranárov v Žilinskom kraji.

Nevoľnosť pod Pálenicou

V poobedňajších hodinách dňa 1.8.2022 boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre 43-ročnú českú turistku, ktorá pociťovala bolesti na hrudníku a celkové vyčerpanie. Nachádzala sa Pod Pálenicou v Malej Fatre. Záchranári ju po príchode na miesto vyšetrili, poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ju pomocou rakúskeho vozíka a terénneho vozidla transportovali do Štefanovej, kde ju odovzdali privolanej posádke RZP na prevoz do nemocnice.

Úraz členka nad chatou Na Grúni

V poobedňajších hodinách dňa 1.8.2022 pokračovali záchranári k úrazu dolnej končatiny v oblasti členka, ktorý sa stal 47-ročnému českému turistovi v blízkosti Chaty na Grúni v Malej Fatre. Záchranári mu na mieste poranenú končatinu zafixovali a následne ho terénnym vozidlom transportovali do nemocničného zariadenia na ďalšie vyšetrenia.

Uviaznutá poľská turistka pod Malým Kriváňom

V podvečerných hodinách dňa 1.8.2022 prijali operátori tiesňovej linky 112 žiadosť  o pomoc pre dvojicu turistov v Malej Fatre z oblasti Malého Kriváňa. Telefonický signál bol natoľko slabý, že presné informácie o mieste a zranení sa nepodarilo zistiť. Záchranári HZS požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov VZZS, ktorí zobrali na palubu jedného záchranára HZS a smerovali do oblasti Malého Kriváňa, kde zo vzduchu pátrali po dvojici turistov. Žiaľ, takto sa turistov nepodarilo lokalizovať a následne vrtuľník VZZS transportoval do oblasti ďalších záchranárov HZS, ktorí pátrali pozemne. Vo večerných hodinách prišlo tiesňové volanie z Chaty pod Chlebom od poľského turistu, ktorého partnerka potrebovala pomoc.  Oznamovateľ popísal presné miesto a naviedol záchranárov k uviaznutej 52-ročnej poľskej turistke, ktorá bola bez zranení. Po poskytnutí základnej starostlivosti bola turistka doprevadená do Snilovského sedla, kde bola záchranná akcia ukončená. Záchranári požiadali prevádzkovateľa lanovej dráhy o mimoriadne spustenie lanovky, s ktorou pokračovali na základňu. Záchranári sa týmto chcú poďakovať prevádzkovateľovi za výbornú spoluprácu.

-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ