LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Mesto spustilo linku, ktorá za týždeň spracuje 20 ton bioodpadu

0
37
Mesto Liptovský Mikuláš spustilo linku, ktorá za týždeň spracuje 20 ton bioodpadu.

Linka určená na spracovanie kuchynského odpadu za viac ako milión eur, na ktorú mesto Liptovský Mikuláš získalo financie z eurofondov, je už spustená v skúšobnej prevádzke. Súčasťou celého procesu spracovania biooodpadu je aeróbny fermentor, čelný nakladač, preosievač, zberové vozidlo, miešací voz a drvič. Mikulášska samospráva tak pokračuje v trende ekologizácie procesov pri nakladaní s odpadmi.

Triedenie kuchynského odpadu je na Slovensku povinné od vlani. „Veľmi dôležitá je koncová technológia, pomocou ktorej sa vyzbieraný odpad spracuje. Doteraz sme kuchynský odpad z Liptovského Mikuláša museli vyvážať do bioplynovej stanice, odteraz ho budeme spracovávať ekologicky s ohľadom na životné prostredie,“ vysvetlila vedúca oddelenia životného prostredia a poľnohospodárstva na mestskom úrade Mária Lošonská.

Kuchynský odpad často obsahuje mäsové a mliečne výrobky či varenú stravu, tieto zložky však musia pred svojim ďalším využitím prejsť špeciálnym procesom, ktorý sa nazýva hygienizácia. Ide o proces, pri ktorom sa pôsobením vysokej teploty počas vopred stanoveného času odstraňujú alebo výrazne znižujú patogénne mikroorganizmy. Využíva sa na to práve fermentor, ktorý pre svoju prevádzku nevyhnutne potrebuje ďalšie zariadenia a zberovú techniku.

Vyzbieraný, vytriedený a nadrvený kuchynský odpad sa v kompostárni premieša so zeleným odpadom. „Ideálne poslúži materiál z úpravy verejných zelených plôch alebo materiál, ktorý občania vytriedia z vlastných záhrad. Jednoducho sa do neho pridá napríklad drevná štiepka alebo tráva,“ ozrejmila Lošonská. Zmes sa vloží do aeróbneho kontajnera a spustí sa automatický režim hygienizácie. „Biologicky rozložiteľný odpad musí v kontajneri dosiahnuť teplotu minimálne 70 stupňov, bioodpad nechávame vo fermentore približne štyri dni. Potom je hygienizačný proces ukončený,“ doplnila vedúca oddelenia životného prostredia. Následne sa podľa nej obsah kontajnera vysype na dozrievaciu plochu a pravidelne sa premiešava. Z bioodpadu sa počas niekoľkých týždňov prostredníctvom najmodernejšej technológie vyrobí prírodný kompost, ktorý je ešte potrebné preosiať.

Výsledné hnojivo môže radnica využiť pri úpravách parkov, verejných zelených plôch a na poľnohospodárske účely. Bezplatne si z neho môžu odobrať aj obyvatelia Liptovského Mikuláša, aby vo svojich záhradách dosiahli vysokú úrodu. V prípade záujmu je potrebné vopred napísať email na vpslm@vpslm.sk, každý obyvateľ si ho môže prevziať maximálne 500 kilogramov. Kompost si však môžu Mikulášania vyrobiť aj sami. Okrem zeleného odpadu môžu do kompostéra vhadzovať aj väčšinu kuchynského odpadu. Čoraz viac populárne je aj kompostovanie v bytoch, napríklad vo vermikompostéri s kalifornskými dážďovkami. Každá rodina, ktorá kompostuje, znižuje množstvo vyprodukovaného odpadu, znižuje finančné náklady mesta na odpadové hospodárstvo a predchádza škodlivému skládkovaniu.

Proces kompostovania môže znehodnotiť nesprávne vytriedený odpad. Plasty či sklo sa síce v hnedých nádobách na kuchynský odpad vyskytujú len minimálne, no pomerne často v nich nájdeme mikroténové vrecká. Pracovníci Verejnoprospešných služieb musia tieto obaly z odpadu vyberať.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ