RUŽOMBEROK: Detská pohotovosť sa neruší

0
604
Detská pohotovosť v Ružomberku sa neruší.

Detská pohotovosť v Ružomberku sa neruší, informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová. Uviedla, že na nasledujúci mesiac kraj pripravil rozpis služieb, v ktorom sú zaradení lekári primárneho kontaktu z okresu Ružomberok. Na jedného lekára podľa hovorkyne vychádza v priemere štyri až päť služieb v mesiaci.

Lacová dodala, že organizátor detskej ambulantnej pohotovostnej služby (APS) prejavil záujem o nadviazanie spolupráce aj s lekármi z vojenskej nemocnice v Ružomberku.

Hovorkyňa ružomberskej nemocnice Petra Dišková potvrdila, že ak budú mať ich atestovaní pediatri záujem vo voľnom čase dobrovoľne slúžiť na APS, nemocnica im v to umožní. Primárne však podľa jej slov musí byť zabezpečená starostlivosť o hospitalizovaných pacientov. „Naši pediatri úzko spolupracujú s viacerými pracoviskami nemocnice, zabezpečujú starostlivosť o pacientov odoslaných z nášho urgentného príjmu, ako aj pacientov privezených RZP a poskytujú ústavnú pohotovostnú službu od 22.00 do 7.00 h,“ priblížila Dišková.

Celý proces zabezpečenia APS je podľa hovorkyne ŽSK v kompetencii ministerstva zdravotníctva. Kraj do neho vstupuje iba v prípade, ak mu prevádzkovateľ oznámi, že nie je schopný samostatne zabezpečiť rozpis APS. To sa stalo v polovici júna, keď pediatri oznámili vypovedanie zmluvy pre organizátora APS. Lacová priblížila, že vo veci sa už uskutočnilo aj pracovné stretnutie s cieľom nájsť riešenie. ŽSK zároveň uvádza, že ako najvhodnejšie riešenie vníma zabezpečovať APS pri ústavných zdravotníckych zariadeniach.

Pediatri z ružomberskej detskej APS dali hromadnú výpoveď z dôvodu personálneho poddimenzovania a preťaženia. Pokiaľ by súkromná APS prestala fungovať, najbližšia pohotovosť pre deti je dostupná v Dolnom Kubíne, prípadne v Liptovskom Mikuláši.

-BA- zdroj: TASR, foto: www.ordinacia-jakubec.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ