LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Štúrovcov pripomína nová poštová známka

0
413
Štúrovcov pripomína nová poštová známka.

V tomto roku si pripomíname 200. výročie narodenia až piatich osobností štúrovskej generácie, ktoré zásadným spôsobom vstúpili do slovenského spoločenského života a zanechali v ňom trvalú a nezmazateľnú stopu – Janka Kráľa, Pána Palárika, Jána Francisciho Rimavského, Jána Kalinčiaka a Štefana Marka Daxnera, uvádza mesto Liptovský Mikuláš na svojej sociálnej sieti.

Pri tejto príležitosti na pôde Múzea Janka Kráľa inaugurovali novú poštovú známku. Známka zobrazuje základný motív, ktorý nadchýnal všetky spomínané osobnosti. Ide o hrad Devín, ktorý považovali za národnú svätyňu, miesto, kde sa zrodila slovenská národná štátnosť. Osobnosti, ktorým je známka venovaná, sú zobrazené na hárčeku.

Ide o známku s doposiaľ najvyššou nominálnou hodnotou – 4 eurá, vychádza v náklade 50.000 kusov. Výtvarný návrh pripravil akademický maliar Rudolf Cigánik. Okrem známky v hárčekovej úprave pošta vydala aj tzv. FDC – obálku prvého dňa vydania s prítlačou orla nad Kriváňom trhajúceho reťaze, ktorými bol spútaný slovenský národ. Lipový list a kvet v príležitostnej pečiatke symbolizujú vtedajšie slovanstvo.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ