ŽILINA: V Budatínskom hrade pripomenú atmosféru z čias grófa Gejzu Čákiho

0
436
V Budatínskom hrade pripomenú atmosféru z čias grófa Gejzu Čákiho.

Návštevníci Budatínskeho hradu v Žiline môžu zažiť v utorok 5. júla atmosféru z čias posledného majiteľa – grófa Gejzu Čákiho. Podujatie Zlaté časy budatínske pripravilo Považské múzeum v Žiline pri príležitosti 80. výročia založenia, informovala o tom hovorkyňa múzea Magdaléna Lacková.

Zlaté časy budatínske sme zámerne naplánovali na štátny sviatok. Veríme, že ľudia radi strávia voľný deň v príjemnom prostredí, kde ich čakajú zaujímavé aktivity. Navyše, múzeum oficiálne otvorili 7. júla 1942 na slávnostnom zasadnutí zastupiteľského zboru mesta Žilina a sídlilo na žilinskej radnici,“ vysvetlil riaditeľ Považského múzea Michal Jurecký.

Obdobiu vzniku múzea budú podľa Lackovej prispôsobené aj zážitkové prehliadky v hrade, ktoré priblížia vojnové roky v rodine Gejzu Čákiho. Divadelno-hravé zoskupenie RAZCA ponúkne návštevníkom predstavenia počas celého dňa. „Hlavný program na pódiu sa začne o 13.30 h módnou prehliadkou dobových kostýmov a bude pokračovať školou tanca v podaní Klubu milovníkov argentínskeho tanga. O 15.00 h vystúpi skupina V 8 band a o hodinu neskôr Funny Fellows a Csongor Kassai. Vrcholom programu bude koncert skupiny Korben Dallas o 18.00 h,“ uviedla kultúrna manažérka Petra Labantová.

Zamestnanci Považského múzea si od 10.00 h pripravia muzeálne mestečko, v ktorom návštevníkov čakajú rôzne zaujímavé aktivity. „Prednášky archeologičky a dokumentaristky budú vo východnom paláci, ďalší odborní pracovníci budú prezentovať činnosť priamo v parku. Tam svoje diela predstavia aj umelci – výtvarníci pod vedením konzervátorky skla a keramiky Považského múzea. O 11.00 h a 14.30 h zabaví deti divadlo Féder Teáter, ktoré pripraví i tvorivé dielne. Chýbať nebudú remeselnícke stánky, občerstvenie či fotokútik,“ dodala hovorkyňa múzea.

Upozornila, že parkovisko pred areálom hradu bude pre verejnosť uzatvorené. Parkovať bude možné na dočasnom parkovisku na ulici Dolná v Žiline-Budatíne.

-BA- zdroj: TASR, foto: FB Budatínsky hrad

ZANECHAŤ ODPOVEĎ