ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné akcie horských záchranárov počas víkendu

0
377
Záchranné akcie horských záchranárov počas víkendu v Žilinskom kraji.

Dva zásahy pod Poludňovým Grúňom zo dňa 26. júna

Krátko popoludní boli horskí záchranári z Malej Fatry požiadaní o pomoc pre 68 – ročnú slovenskú turistku, ktorá pre vyčerpanie nedokázala dokončiť túru. Nachádzala sa pod Poludňovým Grúňom smerom na Paseky. Horskí záchranári ju transportovali dole na parkovisko, odkiaľ pokračovala samostatne.

Tesne pred skončením záchrany 68 – ročnej turistky prišla ďalšia žiadosť spod Poludňového Grúňa. Pár metrov pod vrcholom pociťoval sťažené dýchanie a bolesti na hrudníku 15 – ročný chlapec. Záchranári po príchode na miesto požiadali o súčinnosť VZZS. Po prílete vrtuľníka bol chlapec nabalený do evakuačnej sedačky a z miesta letecky transportovaný do nemocnice.

Pád z kolobežky v Žiarskej doline

Dňa 25.06.2022 popoludní si počas zjazdu na kolobežke, po asfaltovej ceste zo Žiarskej chaty, spôsobila úraz ramena 44 – ročná Slovenka. Po vyšetrení jej záchranári HZS zranenú končatinu zafixovali a následne ju s podozrením na luxáciu ramena zviezli k záchrannej stanici HZS v ústi Žiarskej doliny a odovzdali privolanej posádke RZP.

Poranenie turistky pod Baníkovským sedlom

Dňa 24. 6. 2022 v poobedňajších hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre 62 – ročnú turistku, ktorá si poranila nohu pod Baníkovským sedlom a nebola schopná samostatne pokračovať. Horskí záchranári z Oblastného strediska Západné Tatry požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov, s ktorými zranenej Slovenke poskytli neodkladnú prvú pomoc a za pomoci vrtuľníka ju evakuovali z terénu na Zverovku. Tu bola pacientka odovzdaná do starostlivosti posádke RZP, s ktorou bola transportovaná do nemocničného zariadenia.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ