ORAVA: Zavítajte na expozíciu obchodovania s kávou

0
434
Zavítajte na expozíciu obchodovania s kávou.

Obchodovanie s kávou vo svete mapuje nová expozícia, ktorú sprístupnili v tomto týždni v Krušetnici na Orave. Nachádzajú sa v nej písomnosti o káve z roku 1900, historické faktúry či obalový materiál na kávu z roku 1930, uviedol zakladateľ kávového múzea Oravakafe Roman Florek.

Ako doplnil, hlavnou dominantou priestorov múzea je mozaika z kávovníkových zŕn, ktorú pripravovalo 250 ľudí štyri roky. Na stene je použitých cez 400 kilogramov kávovníkového zrna, čo predstavuje približne okolo štyroch miliónov zrniek. Z tohto množstva sa dá pripraviť 60.000 porcií kávy.

„Návštevníci expozície môžu vidieť staré historické kasy, presso stroj, váhy, kávu a všetko, čo sa týka obchodu. V expozícii vystavujeme staré kávové náhradky z roku 1920, veľkou zaujímavosťou je napríklad cenník Juliusa Meinla z roku 1939,“ priblížil zakladateľ kávového múzea.

Podľa Floreka sa ľudia o kávu stále zaujímajú, chcú sa dozvedieť viac o jednotlivých krajinách a ich kultúre pitia kávy. „Múzeum kávy sme otvorili v roku 2015, postupne každý rok pribúdala nejaká nová miestnosť. Teraz sme oficiálne otvorili ďalšiu časť, kde je kaviareň a návštevníci si môžu vyskúšať prípravu kávy zameranú na históriu. Je to príprava kávy v piesku na turecký spôsob,“ opísal Florek. Dodal, že okúsiť môžu aj pravé talianske espreso, ktoré má 25 mililitrov a je pripravované cez kávovar, ktorých je 70 kusov na celom svete.

-BA- zdroj: TASR, foto: www.muzeumkavy.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ