LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Odpadu sa niektorí obyvatelia zbavili nevhodne

0
299
Odpadu sa niektorí obyvatelia zbavili nevhodne.

Prvé teplé dni vyhnali ľudí do záhrad. Odpadu z jarného upratovania sa však niektorí obyvatelia zbavili nevhodne. Vo viacerých mestských častiach vznikli kopy trávy a konárov vyhodené len tak na voľnom priestranstve. Za takéto nezodpovedné správanie zaplatia v konečnom dôsledku všetci Mikulášania. Čierne skládky totiž musí mesto zlikvidovať navyše. Ročne ide o desiatky tisíc eur, ktoré by sa dali využiť efektívnejšie.

Mesto má zo zákona povinnosť rozmiestniť veľkoobjemové kontajnery na biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a tiež objemný odpad dvakrát za rok, vždy na jeden deň. V Liptovskom Mikuláši ich môžu obyvatelia využívať veľkoryso – týždeň počas jarného a týždeň počas jesenného upratovania. Ani to však nestačí. „Veľkoobjemové kontajnery sme v tomto roku rozmiestnili od 28. marca a k dispozícii boli do 4. apríla. Na niektorých miestach sme ešte pred týmto obdobím našli vyhodený odpad, ktorý sme museli najprv odstrániť. V priebehu celého týždňa sme plné kontajnery vyvážali a prázdne ich vracali späť. Problém nastal, keď sme po týždni kontajnery odviezli. Ľudia odpad naďalej vozili na miesta, kde boli predtým rozmiestnené,“ uviedla Mária Lošonská z oddelenia životného prostredia a poľnohospodárstva.

Aby mesto Liptovský Mikuláš predišlo vzniku týchto čiernych skládok, lokality s veľkoobjemovými kontajnermi budú počas budúcich zberov kontrolovať mestskí policajti niekoľkokrát denne. Možnosťou je aj rozmiestnenie fotopascí. Obyvatelia by si však mali uvedomiť, že vyhadzovaním odpadu mimo nádob sa dopúšťajú priestupku.

Problémové sú aj niektoré kontajnerové stojiská pri bytových domoch. Napríklad preplneným kontajnerom na separovaný zber sa dá predísť stláčaním odpadu. Takto ušetríme priestor a nádoby sa tak rýchlo nezaplnia. Máloktorý Mikulášan vie, že všetko čo vyhodí vedľa kontajnera sa stáva čiernou skládkou. Smetiari nie sú povinní automaticky upratovať odpad naokolo a dokonca by to robiť ani nemali. Likvidáciu takejto čiernej skládky preto musí mesto tiež zabezpečiť zvlášť.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ