LIPTOV: K stretu cyklistky s medvedicou došlo v prirodzenom biotope

0
305
Po medveďovi, ktorý pri Višňovom napadol dvoch ľudí, stále pátrajú.

K stretu cyklistky s medvedicou za Liptovskými Kľačanmi došlo v prirodzenom biotope výskytu medveďa hnedého. Išlo o lokalitu v lese, približne desať kilometrov za obcou, mimo intravilánu, v reakcii na udalosť uviedla manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková.

„Cyklistka sa so svojím psom dostala do blízkosti medvedice, zachovala sa však veľmi správne – zosadla z bicykla a ľahla si tvárou na zem. Medvedica preto vyhodnotila, že nepredstavuje pre medvieďatá hrozbu a nezaútočila. Cyklistka nebola zranená a nebolo nutné ani ošetrenie,“ uviedla Bocková.

Upozornila, že v tomto období je ešte stále medvedia ruja. Samice si strážia mláďatá pred dospelými samcami, ktoré pre získanie medvedice zvyknú mláďatá usmrtiť. „Medvedice sa preto s mladými často sťahujú nižšie do blízkosti ľudských sídel,“ vysvetlila.

K stretu samice medveďa s cyklistkou došlo v utorok (31. 5.) okolo poludnia na lesnej ceste za obcou Liptovské Kľačany v okrese Liptovský Mikuláš. Podľa starostu Jána Hollého ide o lokalitu, kde sa bežne pohybujú turisti, športovci aj lesní robotníci.

-BA- zdroj a foto: TASR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ