ORAVA: Slanický ostrov umenia privítal prvých návštevníkov

0
615
Slanický ostrov umenia privítal prvých návštevníkov.

Slanický ostrov umenia na Oravskej priehrade v Námestove privítal prvých tohtoročných návštevníkov. V sobotu 30. apríla otvorili 49. letnú turistickú sezónu. Okrem prehliadky expozícií tradičného ľudového umenia bola pre návštevníkov pripravená vyhliadková plavba po Oravskej priehrade. Riaditeľ správcovskej Oravskej galérie (OG) Michal Čajka prezradil, že tohtoročná sezóna na ostrove potrvá do konca septembra.

„Loď s kapacitou 90 miest premáva na ostrov z prístavu číslo dva v Námestove na Slanickej Osade. Plavba, prírodné prostredie a jedinečné expozície zaradili ostrov medzi najnavštevovanejšie kultúrne miesta Oravy i celého Slovenska,“ priblížil riaditeľ.

Dominantou ostrova je Kostol Povýšenia svätého Kríža, ktorý patril k bývalej obci Slanica. Po vybudovaní priehrady sa stal súčasťou novovzniknutého ostrova, rovnako ako hlavná časť slanickej kalvárie, bývalá hrobka rodiny Klinovských a obecný cintorín. Ostrov sa časom stal miestom prezentácie ľudového umenia. V roku 1971 vznikla v interiéri barokovo-klasicistického kostola expozícia „Tradičná ľudová plastika a maľba“ a neskôr v exteriéri ostrova lapidárium Oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia. V bývalej hrobke je inštalovaná expozícia histórie zatopených obcí a budovania Oravskej priehrady.

Ako doplnil riaditeľ galérie, vlani sa v kostole začali práce na jeho postupnej pamiatkovej obnove, spravili aj pamiatkové výskumy. „Tie priniesli zaujímavé výsledky o architektonických a výtvarných dejinách kostola. Na výskumné aktivity by mala nadviazať postupná samotná obnova areálu kostola,“ uviedol Čajka.

Návštevníkov na ostrov prepraví loď Oravskej galérie OG Slanica, ktorú vyrobili pre galériu a zakúpili v roku 2005 z prostriedkov Žilinského samosprávneho kraja.

-BA- zdroj: TASR, foto: www.zilina.sp21.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ