ŽILINSKÝ KRAJ: Desiatky primátorov, starostov a poslancov požadujú zachovanie Krajského súdu

0
329
Desiatky primátorov, starostov a poslancov zo Žilinského kraja požadujú zachovanie Krajského súdu v Žiline.

Desiatky primátorov, starostov a poslancov zo Žilinského kraja požadujú zachovanie Krajského súdu (KS) v Žiline. Nesúhlas s jeho plánovaným zrušením viacerí z nich vyjadrili v stredu pred budovou súdu. Žilina podľa nich potrebuje odvolací súd, aby bola zabezpečená dostupnosť súdnej ochrany. V rámci reformy súdnej mapy žiadajú o vytvorenie štvrtého odvolacieho žilinsko-trenčianskeho súdneho bodu so sídlom v Žiline.

„Zachovanie KS v Žiline je významné pre prístup k spravodlivosti obyvateľov severného Slovenska. V prípade spojenia s trenčianskym obvodom bude zabezpečená špecializácia sudcov vo všetkých agendách a udržateľnosť kvalifikovaného justičného aparátu. Zároveň bude zachovaná dostupnosť odvolacieho súdu pre verejnosť, čo je najvýznamnejšia požiadavka,“ uviedol Denis Cáder z Iniciatívy za záchranu KS v Žiline, ku ktorej sa podľa jeho slov pridalo približne 70 starostov a primátorov zo Žilinského kraja. Podporu im vyjadrili aj Základná organizácia odborového zväzu justície pri KS v Žiline a zamestnanci súdu.

Podľa slov predsedníčky KS v Žiline Evy Malíkovej je pri reforme potrebné, aby sa zachovala dostupnosť justície pre občanov. „Toto, čo sa deje, podľa mňa predstavuje neprípustnú centralizáciu. Odvolacie súdy sa stanú nedostupné pre občanov. Pokiaľ ide o náš obvod, presunutie sídla do Banskej Bystrice je úplne nevhodné,“ zhodnotila. Dodala, že Žilinský kraj nie je s Banskobystrickým prirodzene prepojený. Zdôraznila, že to bude nepríjemné najmä pre ekonomicky slabé vrstvy občanov, lebo súdy pre nich budú nedostupné.

Sudcovskú radu KS v Žiline správy o prípadnom zrušení žilinského a trenčianskeho krajského súdu znepokojili. Pripojením ku banskobystrickému KS by podľa sudcovskej rady prišlo k zásadnému zhoršeniu dostupnosti odvolacieho súdu pre občanov z trenčianskeho a žilinského obvodu. Nesúhlas s plánovaným zrušením súdu vyjadrilo v utorok (19. 4.) aj Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja. Prijali uznesenie, v ktorom žiadajú ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú o prehodnotenie tohto kroku.

Podľa šéfky rezortu spravodlivosti sú protesty dôkazom toho, že na stole je veľká reforma. „Mňa osobitne mrzí, že sú tu protesty aj napriek tomu, že reforma neráta s rušením pracovísk súdov,“ povedala s tým, že niet obavy o miesto výkonu práce pre sudcu alebo akéhokoľvek zamestnanca. Dodala, že reforma je založená na zväčšovaní súdnych obvodov. „Samozrejme, v nejakej miere rozumiem tomu, že to môže byť bolestivé z pohľadu regionálnych záujmov. Súdna reforma však určite nemôže riešiť rozvoj regiónov,“ podotkla.

Koalícia opäť odložila schvaľovanie súdnej mapy, rokovať sa o nej má na najbližšej schôdzi. Podľa vyjadrení koaličných predstaviteľov je potrebné dorokovať niektoré detaily súvisiace najmä so sídlami krajských súdov.

-BA- zdroj: TASr, foto: FB Denis Cáder

ZANECHAŤ ODPOVEĎ