MARTIN: Na rieke Turiec vyhodnocovali priechodnosť rybovodu

0
327
Na rieke Turiec vyhodnocovali priechodnosť rybovodu.

Na rieke Turiec v Martine vyhodnocovali priechodnosť rybovodu. Dáta získajú od rýb, ktorým implantovali čipy s jedinečným číslom. Uviedol to zástupca firmy, ktorá má na starosti monitoring rybovodu, Tibor Krajč.

Ako dodal, v stredu 20. apríla sa pokúsili odloviť a začipovať ryby, ktoré sa neresia v jarnom období. „Mali sme možnosť vidieť hlavne lipne a podustvu severnú. Rybám sa implantuje čip a jedinečným číslom. V rybovode sú nainštalované dve brány, ktoré zaznamenávajú čas, kedy ryba prešla bránou,“ priblížil Krajč.

Brány sú podľa jeho slov umiestnené tak, aby vedeli zabezpečiť prechod celého rybovodu. Jedna sa nachádza v jeho spodnej, druhá vo vrchnej časti. „Takto získame exaktné dáta, ktoré jednoznačne potvrdia priechodnosť,“ povedal. Dodal, že všetky začipované ryby sú zaznamenané a následne dáta vyhodnocujú.

Zdôraznil, že pri čipovaní sa snažia, aby druhové spektrum rýb bolo vyvážené. „Neznačíme jeden druh, ale snažíme sa umiestniť čipy približne rovnakému počtu rýb. Tak, aby vzorka bola preukázateľná,“ skonštatoval.

-BA- zdroj a foto: TASr

ZANECHAŤ ODPOVEĎ