ŽILINA: Vo fakultnej nemocnici ročne sterilizujú vyše 200.000 zdravotníckych pomôcok

0
291
V žilinskej nemocnici predĺžili do krčnej chrbtice pacienta špeciálny fixátor.

Na oddelení centrálnej sterilizácie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline zabezpečujú ročne sterilizáciu viac ako 200.000 zdravotníckych pomôcok. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej sa profesionálne fyzikálne a chemické čistenie týka nielen nástrojov a materiálu z 22 nemocničných oddelení a deviatich operačných sál, ale tiež objednávok z 28 súkromných zariadení.

V žilinskej nemocnici zrealizujeme za rok 23.000 operácií a ďalšie tisícky výkonov. Pracuje sa pri nich nielen s jednorazovým materiálom, ale tiež s predmetmi používanými opakovane, ako sú operačné sety, obväzový materiál, chirurgické nástroje či očné šošovky,“ priblížil riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík s tým, že nutnosťou pre ich opätovné využitie je dôkladná sterilizácia.

Denne prejde sterilizačným procesom približne 750 kusov materiálu. „Po mechanickom očistení, dezinfekcii a vysušení sa robí setovanie, balenie do sterilizačných obalov. Až po týchto krokoch môžeme začať samotnú sterilizáciu, ktorá je buď fyzikálna – parná alebo chemická. Záleží vždy od typu a tepelnej odolnosti materiálov tak, aby sa nepoškodilo zloženie, z ktorého boli vyrobené,“ dodala vedúca sestra oddelenia centrálnej sterilizácie FNsP Žilina Jarmila Mackovčáková.

Doplnila, že prijímajú pomôcky prevažne z kovu, no tiež z dreva, plastu alebo textílií. Na chemický proces používajú v nemocnici formaldehydové sterilizátory, parný cyklus zabezpečujú špeciálne prístroje – autoklávy. „Prioritou je najvyššia úroveň hygieny a bezpečnosti. Čiže zničenie všetkých nečistôt, mikroorganizmov, čím znižujeme riziko vzniku nozokomiálnych nákaz,“ zdôraznila Mackovčáková.

Oddelenie centrálnej sterilizácie v žilinskej nemocnici úzko spolupracuje predovšetkým s operačnými oddeleniami. Časť z nich dokáže zabezpečiť sterilizáciu nástrojov aj priamo v priestoroch ich operačných sál. „Oftalmológia a otorinolaryngológia majú špecifický režim, väčšinu inštrumentária si preto sterilizujú sami. Autoklávy alebo sterilizátory máme k dispozícii aj v urgentných operačných sálach na oddelení gynekológie a pôrodníctva, úrazovej chirurgii, chirurgii a na urgentnom príjme. V akútnych prípadoch a počas sviatkov sú zdravotníckym tímom plne k dispozícii,“ dodal riaditeľ FNsP Žilina.

-BA- zdroj: TASR, foto: FB FNsP Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ