LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Mesto plánuje do roku 2036 znížiť emisie oxidu uhličitého o 93 percent

0
357
Peniaze určené na silvestrovský ohňostroj venuje mesto Liptovský Mikuláš útulku.

Mesto Liptovský Mikuláš plánuje do roku 2036 znížiť emisie oxidu uhličitého o 93 percent. Spotrebu energií chce zmenšiť o 66 percent, podiel obnoviteľných zdrojov by sa mal zvýšiť o 93 percent. Vyplýva to z Nízkouhlíkovej stratégie mesta Liptovský Mikuláš na roky 2022 – 2036.

„Ide o vôbec prvý odborný dokument, ktorý analyzuje budovy, tepelnú energetiku, verejné osvetlenie, dopravu, opatrenia vo vzťahu ku klimatickým zmenám a smart city riešenia,“ uviedla Lenka Lencsésová z odboru rozvoja mesta.

Ako doplnil liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč, k znižovaniu spotreby energií prispela radnica rekonštrukciou mestského úradu či zateplením a výmenou okien na školách a ďalších mestských objektoch. „V týchto opatreniach je dôležité pokračovať, pretože najviac energií spotrebovávajú práve budovy. Mesto je touto stratégiou na pulze doby, pretože nízkouhlíkové hospodárstvo je trendom takmer v celej Európskej únii,“ povedal. Zdôraznil, že Liptovský Mikuláš sa hlási k aktérom, ktorí plánujú zmierňovať nepriaznivé zmeny klímy.

Celkové náklady na projekt nízkouhlíkovej stratégie predstavovali 28.000 eur, radnica sa na financovaní podieľala piatimi percentami. Na spracovanie dokumentu získalo mesto financie z operačného programu Kvalita životného prostredia.

-BA- zdroj: TASR, foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ