ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné akcie počas víkendu

0
472
Záchranné akcie počas víkendu v Žilinskom kraji.
Záchranári pomáhali lyžiarke na Lalikoch

V lyžiarskom stredisku Veľká Rača – Laliky boli v sobotu 19.03.2022 záchranári HZS oblastného strediska Kysuce požiadaní o pomoc pre 16-ročné dievča, ktoré utrpelo úraz na zjazdovke. Slovenka ešte samostatne zlyžovala na parkovisko ku svojim rodičom, avšak jej zdravotný stav sa náhle zhoršil. Po páde na hlavu jej začali tŕpnuť končatiny a začala pociťovať nevoľnosti. Po vyšetrení a zhodnotení zdravotného stavu sa záchranári HZS rozhodli kontaktovať VZZS. Pacientka bola odovzdaná do ich starostlivosti a transportovaná na ďalšie ošetrenie.

Úraz členka pod Ploštinami

V poobedných hodinách dňa 19.3.2022 požiadal záchranárov HZS o pomoc 25-ročný slovenský turista, ktorý si pri zostupe z Chaty pod Chlebom v oblasti pod Ploštinami privodil bolestivé poranenie členka. Záchranári mu na mieste poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie, končatinu mu zafixovali a na tíšenie bolesti podali medikamentóznu liečbu. Následne ho pomocou saní Akia transportovali do údolia, kde ho odovzdali privolanej posádke RZP na prevoz do nemocnice.

Pád skialpinistu z Veľkého Kriváňa
Dňa 20.03.2022 predpoludním bol na tiesňovú linku HZS 18300 nahlásený pád skialpinistu z Veľkého Kriváňa smerom do Snilovského sedla. Muž pri cca 100 metrovom páde utrpel poranenia končatín, tržné poranenie tváre a úraz chrbtice. Na miesto odišli záchranári HZS pozemne a súčasne bola o súčinnosť požiadaná aj posádka VZZS zo Žiliny. Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti horskí záchranári transportovali zraneného pomocou saní Akija do Snilovského sedla, kde ich už čakala posádka vrtuľníka VZZS, ktorá si pacienta prevzala a pokračovala s ním do nemocnice v Žiline.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ