BYTČA: Považské múzeum sprístupní v Sobášnom paláci výstavu o modrotlači

0
303
Považské múzeum sprístupní v Sobášnom paláci v Bytči výstavu Remeslo má modré dno.

Považské múzeum sprístupní v Sobášnom paláci v Bytči výstavu Remeslo má modré dno. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej sa jedna z najúspešnejších výstav Východoslovenského múzea v Košiciach venuje vývoju a prehľadu remesla modrotlače na našom území od 18. do 21. storočia.

Návštevníci budú môcť od stredy (16. 3.) vidieť aj modrotlačiarsku dielňu, doplnenú ukážkami drevených foriem zo zaniknutých dielní. „Popri ukážke modrotlačových vzorkovníkov sú na výstave zastúpené aj viaceré ukážky modrotlače na ženskom odeve z vybraných slovenských regiónov. Určite zaujme prepracovanosť a grafická precíznosť modrotlačového vzoru vzkriesenie Krista na textile z roku 1768, ktorý sa stal inšpiráciou pre súčasných modrotlačových návrhárov. Z hľadiska výberu motívu upúta rokoková forma Adama a Evy svojou charakteristickou kompozíciou,“ priblížila autorka výstavy Ľudmila Mitrová.

Súčasťou výstavy budú súčasné moderné látky modrotlačiarov Petra Trnku a Mateja Rabadu a tvorba módnych dizajnérok Jany Gavalcovej a Mišeny Juhász. Záujemcovia si budú môcť odniesť i hodnotný suvenír vo forme módnych doplnkov, šperkov, brošní či keramických výrobkov navrhnutých špeciálne k výstave, doplnila Lacková.

„Návštevníci budú počas prehliadky renesančnej stavby obdivovať vyše 500 zbierkových predmetov s modrotlačovou tematikou. Cez hlavnú sezónu pripravujeme pútavé sprievodné podujatia so slovenskými modrotlačiarmi. Chýbať nebudú ani tvorivé dielne zamerané špeciálne pre deti a školské zariadenia,“ dodala správkyňa Sobášneho paláca Andrea Turčáková.

Výstava Remeslo má modré dno bude v Sobášnom paláci v Bytči prístupná do 26. septembra 2022.

-BA- zdroj: TASR, foto: FB Sobášny palác v Bytči

ZANECHAŤ ODPOVEĎ