LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Mestskí poslanci podporili zachovanie sídla Okresného súdu

0
567
Mestskí poslanci podporili zachovanie sídla Okresného súdu v Liptovskom Mikuláši.

Poslanci mikulášskeho mestského zastupiteľstva jednomyseľne podporili zachovanie sídla Okresného súdu v Liptovskom Mikuláši. Návrh uznesenia predložil primátor Ján Blcháč ako reakciu na vládou schválený návrh zákona v súvislosti s novým usporiadaním sídiel a obvodov okresných súdov.

Počet okresných súdov na Slovensku sa redukuje zo súčasných 54 na 30. Podľa vládou schváleného návrhu je sídlom Okresného súdu Liptovský Mikuláš mesto Liptovský Mikuláš, pričom jeho obvod tvoria oba liptovské okresy. Okresný súd Liptovský Mikuláš má mať pracovisko v meste Ružomberok. Tento návrh zatiaľ prešiel prvým čítaním v parlamente. „Stále však v kuloároch zaznieva možnosť, že sídlom okresného súdu by sa mohol stať Ružomberok, aj napriek tomu, že v potrebných kritériách je vyhovujúcejší práve mikulášsky súd,“ vysvetlil primátor dôvod, pre ktorý navrhol uznesením vyjadriť podporu mikulášskemu súdu.

Účinnosť zákona je navrhovaná od januára 2023. K tomuto dátumu zaniknú určené okresné súdy formou ich zlúčenia s nástupníckymi okresnými súdmi. Na Okresnom súde v Liptovskom Mikuláši pôsobí 11 aktívnych sudcov, ktorí mali v minulom roku 914 pojednávaní a vydali vyše 3 200 rozhodnutí. Budova mikulášskeho súdu bola v uplynulých rokoch kompletne zateplená, po renovácii je strecha, podlahy, okná či sociálne zariadenia. Klienti a zamestnanci majú k dispozícii veľkú parkovaciu plochu na vlastnom oplotenom pozemku.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ