ŽILINSKÝ KRAJ: Rušný víkend horských záchranárov

0
325
Rušný víkend horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Úraz ramena za Hromovým
V poobedných hodinách dňa 4.3.2022 boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre 39-ročného slovenského turistu, ktorý sa pošmykol a pri následnom páde si privodil bolestivé poranenie ramena. Nachádzal sa na hrebeni Malej Fatry v Sedle za Hromovým. Záchranári mu po príchode na miesto poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho doprevadili ku stanici lanovej dráhy, kde mu doplnili medikamentóznu liečbu a následne ho transportovali do údolia, kde ho odovzdali privolanej posádke RZP na prevoz do nemocnice.
Záchrana lyžiara so srdcovým problémom
Záchranári HZS dnes boli privolaní na pomoc slovenským lyžiarom, ktorý počas lyžovania sa necítil dobre. V stredisku Vrátna Paseky ich požiadal o pomoc. Horskí záchranári po príchode na mieste zistili, že 54 – ročný muž má pravdepodobne problém so srdcom. Na pomoc privolali posádku RZP, ktorá pacientovi spravila EKG. Keďže predpoklad záchranárov HZS sa potvrdil, boli o súčinnosť požiadaní leteckí záchranári na urýchlený prevoz do nemocnice.
Pomoc turistom pri Mojžišových prameňoch
Horskí záchranári z Malej Fatry boli dnes požiadaní o pomoc turistkou slovenskej národnosti, ktorá sa zošmykla z turistického chodníka a nebola schopná samostatne ďalej pokračovať. Dvojica turistov išla zo Šútova na Chatu pod Chlebom. Horskí záchranári jej po príchode poskytli stúpacie železá a spoločne zostúpili späť na parkovisko.
Záchranári HZS z Malej Fatry dôrazne všetkých turistov upozorňujú, že retiazkové mačky tzv nesmeky nie sú vhodné do podmienok, ktoré momentálne v oblasti prevládajú. Sú potrebné klasické stúpacie železá. Na hrebeni, svahoch nad hranicou lesa sa nachádza ľadová vrstva.
Pád turistky z Osnice
Popoludní dňa 06.03.2022 bol prostredníctvom Aplikácie HZS na Operačné stredisko tiesňového volania HZS nahlásený pád turistky z oblasti Osnice do žľabu spadajúceho na južnú stranu. Žena pri cca 150 metrovom páde utrpela viaceré povrchové poranenia. V blízkosti vrcholu sa náhodne nachádzali dve skialpinistky, ktoré počuli zranenú kričať. Podarilo sa im k nej zlyžovať a po zistení rozsahu poranení, jej poskytli prvú pomoc, zateplili ju a privolali záchranárov HZS. O súčinnosť bola požiadaná VZZS zo Žiliny, ktorej posádka z heliportu vo Vrátnej vyzdvihla na palubu záchranára HZS. Ten bol následne pomocou palubného žeriava vysadený v exponovanom teréne pri zranenej. Po zabezpečení miesta bola pri žene vysadená aj lekárka VZZS. 34 – ročnej Slovenke bola po vyšetrení poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť a po príprave na letecký transport, bola spolu s lekárkou VZZS evakuovaná z terénu a letecky transportovaná do nemocnice v Žiline.
Úraz skialpinistu v Zelenej doline
Dňa 06.03.2022 popoludní sa na tiesňovú linku HZS 18 300 so žiadosťou o pomoc obrátila manželka slovenského skialpinistu, ktorá spolu s manželom a ďalšími skialpinistami schádzala z vrcholu Spálená smerom do Zelenej doliny. Jej manžel si počas lyžovania privodil úraz kolena a len s veľkými problémami a za pomoci kamarátov pomaly schádzal dole. Na pomoc mu odišli záchranári HZS zo Zverovky. Skupinu stretli už pri Adamculi. Mužovi na mieste poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie, zranenú končatinu mu zafixovali a následne ho skútrom transportovali na Zverovku, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračoval v sprievode manželky.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ