ŽILINSKÝ KRAJ: Víkendové výjazdy horských záchranárov

0
495
Víkendové výjazdy horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Vážny úraz lyžiara v Jasnej
V obedňajších hodinách dňa 25.2.2022 sa v Jasnej vážne zranil 21-ročný poľský lyžiar. Na trati číslo 1 pod stanicou Luková stratil kontrolu a pri páde a následnom náraze do pevnej prekážky mimo trate si privodil poranenie chrbtice. Záchranári ho po príchode vyšetrili, a keďže si pacient necítil dolné končatiny, okamžite požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov. Záchranári HZS pacienta zafixovali nasadením krčného goliera a pomocou vákuového matraca, poskytli mu intravenóznu medikamentóznu liečbu. Následne ho pomocou snežného skútra a saní transportovali na Priehybu, kde si ho do opatery prevzali leteckí záchranári, ktorí ho aj následne transportovali do nemocnice v Banskej Bystrici na ďalšie vyšetrenia.
Dve záchranné akcie v Malej Fatre
V dopoludňajších hodinách dňa 26.2.2022 boli horskí záchranári z Malej Fatry požiadaní o pomoc pre 25 – ročného slovenského turistu, ktorý sa pošmykol na zľadovatenom chodníku z Malého Rozsutca. Pádom dlhým 30 m narazil do stromu, čo mu spôsobilo úraz hlavy a veľa povrchových zranení. Horskí záchranári požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov, ktorí zobrali na palubu záchranára HZS v Štefanovej a spoločne pokračovali pod Malý Rozsutec. Po prílete boli na mieste vysadení záchranár HZS a lekár VZZS. Vrtuľník sa vrátil na heliport do Štefanovej a na miesto transportoval ešte ďalšieho záchranára HZS. Záchranári spoločne zraneného na mieste ošetrili a po zemi transportovali do sedla Medzirozsutce, kde ho naložili na palubu. Vrtuľníkom bol následne zranený transportovaný do martinskej nemocnice.
Dvaja českí turisti potrebovali pomoc po páde zo zľadovateného turistického chodníka z Vratnej na Chatu na Grúni. Spadli v oblasti Kamennej rizne a nevedeli sa samostatne dostať späť na chodník. Zhodou okolností bol horský záchranár nablízku, turistovu vytiahol, poskytol im prvú pomoc. Následne s nimi zostúpil do Vratnej kde privolal kolegov. Pri dome HZS ich následne záchranári odovzdali posádke RZP.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ