LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Primár Oldřich Drahovzal získal ocenenie za prínos v oblasti zdravotníctva

0
532
Primár Oldřich Drahovzal odrodil 9000 detí.

Pri príležitosti životného jubilea si za dlhoročný prínos v oblasti zdravotníctva vyslúžil primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Liptovskej nemocnice s poliklinikou Oldřich Drahovzal Cenu primátora mesta Liptovský Mikuláš.

Odrodil 9000 detí

Ocenený primár chcel byť pôvodne chirurg alebo ortopéd. Počas praxe na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v Liptovskom Mikuláši sa však rozhodol pre odbor, ktorému zasvätil celý zvyšok svojho profesijného života. „Rozhodol som sa hlavne po tom, keď som zažil cisársky rez na tomto oddelení. V odbore gynekológia a pôrodníctvo pracujem takmer 45 rokov a za ten čas som pomohol na svet približne deviatim tisíckam novorodencov,“ priblížil.

Pôrodník potrebuje talent

Na pozícii primára pracuje od roku 2003. Pocit, keď privedie na svet nový život síce už dobre pozná, no nikdy sa mu nezunuje. Krásne a obohacujúce poslanie pôrodníka však so sebou prináša veľkú zodpovednosť. „Pôrodník počas pôrodu musí postupovať rozhodne, neunáhlene, často intuitívne. Musí mať, ako my hovoríme, nos na predvídanie komplikácii, a samozrejme, dostatok praxe a skúseností. Ja tvrdím, že pôrodníkom sa musí človek narodiť a mať talent,“ skonštatoval Drahovzal, ktorý prežil narodenie svojich dvoch detí aj dvoch vnúčat za dverami pôrodnej sály, pretože lekárom, ktorí rodili jeho deti aj vnúčatá dôveroval.

Pacientky si aj po rokoch pamätá

Súčasťou práce gynekológa sú dni radostné, ale aj tie, keď je potrebné pacientkam oznámiť zlé správy. Na komplikované prípady lekári nikdy nezabúdajú. „Komplikácie pri pôrode alebo závažné diagnózy pacientiek prinášajú so sebou ťažké chvíle a ja vždy musím nájsť to správne riešenie. Pamätám si komplikované prípady, dotýkajú sa ma a nezabúdam na ne. O to radostnejšie a úžasnejšie je moje povolanie vtedy, keď narodeniu zdravého človiečika predchádzajú určité komplikácie počas pôrodu, v tehotnosti, pred samotným počatím, ale nakoniec všetko dobre dopadne. Vtedy po pôrode je to výnimočný pocit a ten obohacuje moje vedomie,“ vysvetlil.

Milovník športu
Popri práci si primár Drahovzal rád nájde čas na šport. V mladosti aktívne hrával basketbal, tenis a tiež lyžoval. K športom viedol aj svoje deti. „Teraz s pribúdajúcim vekom a kilami je športu menej, už len tenis a posilňovňa. Mám rád spoločenský život, kamarátov a dobré víno. Rád počúvam folklór, klasickú aj rockovú hudbu. Na Liptove a aj v širšom okolí som vytrápil nejednu ľudovú hudbu,“ dodal s úsmevom.

-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ