LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Mesto apeluje na urýchlenú opravu župných a štátnych ciest

0
419
Mesto Liptovský Mikuláš apeluje na urýchlenú opravu župných a štátnych ciest.

Striedanie plusových a mínusových teplôt, sneh a ľad dokážu narobiť s asfaltom divy. Ani sa nenazdáte a ste v jame. Výtlky na najkritickejších miestach mestských cestách už zasýpajú mestskí VPS-kári. S opravami jám, ktoré po zime zaplnili množstvo úsekov, začali hneď, ako sa zlepšilo počasie. Avšak opravy štátnych a župných ciest, ktoré využíva najviac motoristov, sú v nedohľadne.

Stav komunikácií, ktoré obhospodaruje Slovenská správa ciest a Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) je katastrofálny. Sú plné výtlkov a rozpadov asfaltu. A to sa zima ešte neskončila. „Ako každý rok, bojujeme s veternými mlynmi. Opäť sme požiadali riaditeľov oboch správ ciest o bezodkladný údržbový zásah na cestách I. až III. triedy,“ uviedol primátor Ján Blcháč a poukázal na nevyhovujúci stav cesty I/18, ktorá je prieťahom mestom. Ohrozuje bezpečnosť cestnej premávky, nehovoriac o možných škodách na autách. Ide prakticky o celý úsek mestom s výnimkou rekonštruovaných úsekov v uplynulom období v Palúdzke a v Okoličnom. „Chceme upozorniť, že Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja, ktorá robí pre SSC zimnú údržbu na ceste I/18, ju nevykonáva na mostoch. Tým znemožňuje pohyb chodcov a ohrozuje ich bezpečnosť, pretože musia použiť cestu. Najnebezpečnejšími z tohto pohľadu sú mosty ponad Smrečianku v Okoličnom a ponad Demänovku v Palúdzke,“ apeloval na zodpovedných aj vedúci odboru dopravy z mestského úradu Gabriel Lengyel.

Odpoveď od Pavla Lišku, generálneho riaditeľa SC ŽSK na apel mikulášskej radnice k oprave výtlkov: „Cesty sú čo rok horšie, a to nielen v Liptovskom Mikuláši. Uvedomte si, že tento stav nezapríčinili naši pracovníci. Celý kraj je hlavne na cestách I. triedy v katastrofálnom stave. Pokiaľ vlastníci ciest, hlavne Slovenská správa ciest Bratislava, nebudú investovať do súvislých opráv a rekonštrukcií, tak to bude stále väčšia katastrofa. Správa ciest ŽSK nevie tak rýchlo zabezpečiť opravy výtlkov v zime v celom kraji. Ubezpečujem vás, že každý deň, kedy to počasie umožní, zamestnanci vo všetkých závodoch pracujú na opravách výtlkov.“

Pre úplnosť dodávame, že cesty I. triedy má na starosti Slovenská správa ciest, cesty II. a III. triedy SC ŽSK.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ