LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Štefánikova ulica bude tri dni čiastočne uzatváraná

0
540
Štefánikova ulica bude tri dni čiastočne uzatváraná.

Štefánikova ulica bude tri dni čiastočne uzatváraná, nebezpečné topole nahradí mesto Liptovský Mikuláš novou výsadbou.

Do výrubu nebezpečných topoľov na Štefánikovej ulici sa pracovníci Verejnoprospešných služieb mesta Liptovský Mikuláš pustia už v utorok 15. februára.

Vypiľovanie starých stromov, ktoré lámavými konármi ohrozujú chodcov, bude pilčíkom trvať približne tri dni. Kvôli bezpečnosti budú pri výruboch priebežne uzatvárať Štefánikovu ulicu.

„Uzávierka by mala trvať v dňoch od 15. do 17. februára v čase od 7:00 do 15:00 hodiny. V utorok 15. 2. by mala byť priebežne uzatváraná časť ulice od križovatky s Revolučnou po vjazd do závodu SAD Arriva, v stredu 16. februára a vo štvrtok 17. februára od vjazdu do Arrivy po križovatku s Hurbanovou, a to po parkovisko pred železničnou stanicou,“ informoval Marián Vozárik z oddelenia cestnej dopravy. Uzávierku budú regulovať príslušníci mestskej polície.

Prestarnuté konáre padali na chodník

Topole majú mäkké, lámavé drevo, čo je v mestskom prostredí nebezpečné. Silnejší vietor zlomí staré konáre a tie môžu ohroziť chodcov. „Po dosiahnutí veku 50 rokov dochádza k znižovaniu stability a pevnosti, čo sa prejavuje odlamovaním suchých, ale aj zelených vetiev. V lokalite okolo autobusovej stanice je veľký pohyb ľudí, často sa pri silnom vetre stávalo, že konáre z týchto starých, vysokých stromov padali,“ vysvetlil Róbert Smitka z oddelenia životného prostredia mestského úradu.

Druh topoľov na Štefánikovej nie je možné upraviť orezom. Dreviny posúdil odborník tomografickým prieskumom, v ktorom skonštatoval, že sú v zlom stave, pretože boli v minulosti orezané a sekundárne koruny už nie sú stabilné.

Namiesto topoľov bezpečnejšie stromy
Nevhodné topole na Štefánikovej ulici nahradia javory, lipy a platany nahradia. V priestore pri autobusovej stanici tak tieto atraktívne dreviny vymenia stromoradie, ktoré už nadsluhovalo svoju životnosť. Náhradnú výsadbu v podobe 11 stromov zrealizuje mesto do novembra budúceho roku. Nové sadenice budú mať minimálnu výšku dva metre a každá bude opatrená oporným kolom.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ