ORAVA: V Oravskom Podzámku vytvorilo múzeum nový depozitár etnografie

0
535
V Oravskom Podzámku vytvorilo múzeum nový depozitár etnografie.

Z bývalých administratívnych priestorov pod Oravským hradom v Oravskom Podzámku vybudovali nové depozitáre. Pracovníci Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava do nich presťahovali zbierkové predmety textilného charakteru. Tie boli dovtedy uložené v nevyhovujúcich priestoroch podkrovia Korvínovho paláca Oravského hradu, uviedla riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

„Zásuvkové, policové a závesné systémy na uloženie textílií a odevov zabezpečia adekvátny stupeň odbornej ochrany. Pre budúce generácie chceme zachovať kultúrne a historické dedičstvo aj vo forme zbierkových predmetov. Bolo nevyhnutné vytvoriť vhodné podmienky na ich uloženie, aby sa zachovali v čo najvyhovujúcejšom fyzickom stave,“ povedala Jagnešáková.

Administratívne priestory Oravského múzea sa po novom nachádzajú v budove, ktorú vybudovali v rámci projektu cezhraničnej spolupráce vedľa Renesančného objektu č. 9 v Oravskom Podzámku. Vznik depozitárov etnografie v starých administratívnych priestoroch podľa riaditeľky výrazne vylepšil podmienky pre predmety kultúrnej hodnoty z regiónu Oravy, ktoré múzeum uchováva vo svojom zbierkovom fonde.

-BA- zdroj a foto: TASR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ