ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné akcie horských záchranárov

0
308
Záchranné akcie horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Vyčerpanie skialpinistky v Chate pod Chlebom
Dňa 4. 2. 2022 v poobedňajších hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre 18 – ročnú skialpinistku v Malej Fatre. Ku Chate pod Chlebom prišla v sprievode kamarátov, odtiaľ však už pre vyčerpanie nedokázala pokračovať. Do Snilovského sedla sa pomocou kabínkovej lanovky vyviezla prvá skupina záchranárov HZS z Oblastného strediska Malá Fatra a odtiaľ záchranári pokračovali ku chate. Po príchode vyčerpanú ženu vyšetrili a po poskytnutí pomoci zahájili transport pacientky pomocou saní akija. Po stretnutí sa s druhou skupinou záchranárov bola pacientka naďalej pomocou saní akija a zároveň snežného skútra transportovaná do Trusalovej, odkiaľ bola terénnym vozidlom HZS prevezená do Vrátnej. Z Vrátnej pokračovala mladá žena na vlastnú žiadosť v sprievode priateľa.
Ošetrenie muža v hoteli Björnson
Dňa 4. 2. 2022 vo večerných hodinách požiadali o pomoc záchranárov HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry. V hoteli Björnson spadol jeden z hostí, pričom si spôsobil tržnú ranu na čele. Horskí záchranári mu po príchode poskytli prvú pomoc a ranu ošetrili. Následne bol 42 – ročný muž zo Slovenska odovzdaný do starostlivosti privolanej posádke RZP, s ktorou pokračoval do zdravotníckeho zariadenia.
Nehoda na snežnom skútri pod Belanovským vrchom
Dňa 4. 2. 2022 v obedňajších hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre 53 – ročného muža. Ten počas jazdy na snežnom skútri po lúke pod Belanovským vrchom narazil do bariéry v mieste, kde sa nachádzajú tzv. močidlá. Pri nehode si spôsobil vážne poranenia bedrového kĺbu a panvy. Na miesto nehody v katastri obce Povina pozemne odišli záchranári HZS slúžiaci v Kysuckých Beskydách a zároveň boli požiadaní o súčinnosť leteckí záchranári. Vrtuľník pristál na lúke v blízkosti nehody, následne v ťažko dostupnom teréne a hlbokom snehu prišli na miesto aj horskí záchranári. Záchranné zložky spoločne muža zateplili, vyšetrili, poskytli mu neodkladnú prvú pomoc a pacienta zafixovali. Po naložení na palubu vrtuľníka bol zranený muž letecky transportovaný do zdravotníckeho zariadenia.
Srdcová nevoľnosť v Západných Tatrách
Dňa 4. 2. 2022 v dopoludňajších hodinách boli záchranári HZS z Oblastného strediska Západné Tatry požiadaní o pomoc pre 53 – ročného Slováka. Ten po príchode na parkovisko Roháče – Spálená začal pociťovať nevoľnosť – sťažené dýchanie, únavu a bolesti na hrudníku, ktoré u neho pretrvávali už druhý deň. Horskí záchranári po príchode na miesto muža vyšetrili a poskytli mu neodkladnú prvú pomoc. Do oblasti boli vyslaní aj leteckí záchranári zo Žiliny, do ich príletu záchranári HZS zabezpečili parkovisko na pristátie vrtuľníka. Po potrebnom lekárskom vyšetrení a úkonoch bol pacient naložený na palubu vrtuľníka a letecky transportovaný do nemocnice.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ