LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Oslobodenie Okoličného si v meste pripomenuli pietnym aktom

0
450
Pietna spomienka pri príležitosti oslobodenia Okoličného.

Oslobodenie Okoličného si predstavitelia mesta pripomenuli pietnym aktom. Pri príležitosti 77. výročia závanu slobody v tejto časti mesta položili pri pamätníku vence.

Pripomeňme si súvislosti, ktoré predchádzali oslobodeniu Okoličného krátkymi výňatkami historických pohľadov. Renomovaný vojenský historik Oldřich Vaněk píše: „Po dobytí Liptovského Hrádku československými, sovietskymi vojskami a partizánmi mal 1. československý armádny zbor pokračovať v prenasledovaní nepriateľa pozdĺž rieky Váh. 30. januára 1945 mal silami 3. čs. samostatnej brigády a 108. gardového samohybného delostreleckého pluku z priestoru Liptovský Peter dobyť Liptovský Mikuláš, 31. januára 1945 sa zmocniť mesta Ružomberok a do večera 1. februára 1945 vyjsť na čiaru Osádka – Malatiná.

Avšak až do 1. februára 1945 nepriateľ bojom zadržiaval postup 1. čs. samostatnej brigády pod velením plukovníka Jana Satorie v úseku Podtureň – Liptovský Ján. V rovnakom čase úderná skupina 3. čs. brigády dosiahla Jamník, Liptovský Ondrej, Jakubovany a Konskú. 1. februára obsadila 3. čs. brigáda, ktorej v tom čase velil brigádny generál Karel Klapálek, Veternú Porubu a Žiar. Tu sa postup zastavil a všetky ďalšie pokusy prelomiť obranu nepriateľa skončili neúspechom, aj keď prápor samopalníkov 2. z 3. čs. brigády dobyl 3. februára 1945 Smrečany a 1. čs. brigáda spolu s 8. streleckou divíziou (sovietskou) oslobodili Okoličné a Závažnú Porubu.

Logickým dôsledkom bolo nariadenie veliteľa zboru o preskupení síl a snaha prelomiť zaujatú obranu nepriateľa pred Liptovským Mikulášom, ako to ukazuje operačný rozkaz č. 87 z večera 2. februára 1945. Pretože jednotkám oboch brigád sa počas 1. až 3. februára 1945 nepodarilo splniť stanovené úlohy, veliteľ zboru nariadil útočnú činnosť zastaviť. Jednotky bolo treba preskupiť, sústrediť delostrelectvo, doplniť muníciu, vybudovať pozorovateľne a najmä vyslať prieskum…“ Frontové boje sa tak na takmer dva mesiace zastavili v tesnej blízkosti mesta Liptovský Mikuláš.

Pietna spomienka pri príležitosti oslobodenia Okoličného.

Peter Mikloš, zdroj a foto: mesto L. Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ