LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Mesto plánuje vybudovať pumptrackovú dráhu

0
327
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje vybudovať pumptrackovú dráhu.

Jednou z priorít vedenia mesta Liptovský Mikuláš je rozvoj športovej infraštruktúry. Po tom, čo sa naplnili snahy o výstavbu atletického štadióna, ktorý pred letom sprístupnia verejnosti, pripravujú radniční ďalší projekt. Na urbárskom pozemku v blízkosti garáží na Nábreží by mohla už o pár mesiacov vyrásť špeciálna dráha pre kolesové športy pumptrack. Zatiaľ čo v minulosti boli takéto športoviská vzácnosťou, v súčasnosti ich nájdeme v desiatkach slovenských samospráv. „Podľa skúseností z iných miest, sú tieto dráhy mimoriadne obľúbené a vyhľadávané. Mikulášania dnes za nimi dochádzajú, najbližšie sú od nás vzdialené hodinu cesty autom. Nový areál rozšíri možnosti športovania v meste a priláka nových návštevníkov,“ priblížil zástupca primátora Ľuboš Trizna, ktorý je iniciátorom projektu.

Pre všetky kolesá

Pumptrack je primárne bicyklová dráha, ktorú si vedia užiť všetky vekové a výkonnostné kategórie jazdcov od odrážadiel až po pretekárov. Zajazdíte si na nej nielen na bicykli, ale pravdepodobne na všetkom, čo má kolesá. Či už zvolíte kolobežku, skateboard či kolieskové korčule. Najdôležitejšou črtou je, že sa jazdí bez pedálovania, iba zmenou ťažiska, odľahčovaním a zatláčaním do rádiusov vĺn a klopených zákrut. Tento spôsob pripomína pumpovanie, z čoho je odvodený aj názov pumptrack.

Jedinečný mikulášsky pumptrack

Autorom dizajnu k mikulášskej dráhe je známy pumptrackový dizajnér a staviteľ Roman Kaločay. Pri návrhu si dal záležať na výnimočnom skĺbení veľkého množstva rozdielnych prvkov. „Dráha je navrhnutá s dvomi úplne oddelenými okruhmi. Základný okruh zvládne najširšie spektrum jazdcov, dopĺňa ho alternatívna línia so skokmi. Druhý, nízkoprofilový okruh, je určený pre začínajúcich jazdcov a deti a na zvýšenie kapacity areálu, nájdeme tu aj prepojovaciu líniu s prvkami pre kolobežky,“ vymenoval s tým, že navrhovaný hlavný pumptrackový okruh svojou dĺžkou a charakteristikou je mimoriadne atraktívny aj na usporiadanie pretekov národného významu.

Vyhľadávaná športovcami
Pumptrackové areály sú vyhľadávané nielen milovníkmi kolesových športov, ale aj športovcami z rôznych ďalších odvetví, keďže sú výborné na tréning techniky a koordinácie, výbušnosti a celkovej kondície. Vo voľnom čase ich však využívajú aj rodičia s malými deťmi alebo tínedžeri, aby vyvetrali svoje myšlienky na čerstvom vzduchu. Na jednom mieste sa tak stretávajú jednak rôzne generácie, ale aj komunity. Radnica v súčasnosti hľadá možnosti financovania, s výstavbou by sa mohlo začať ešte v tomto roku.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ